Naslovnica
PDF Ispis E-mail

Božićna poruka đakovačko-osječkoga nadbiskupa Đure Hranića:

Otac, ‘bogat milosrđem’, posla svoga Sina rođena od Djevice Marije da objavi svoju ljubav prema nama (usp. MV 1)

Draga braćo i sestre!

“Lice milosrđa nebeskog Oca” objavilo nam se i “dosegnulo svoj vrhunac u Isusu Kristu”. Upravo u jednostavnosti i siromaštvu betlehemske štalice. Ta duboka istina naše vjere dolazi nam ove godine još snažnije istaknuta sadržajima i ozračjem Svete godine milosrđa koju smo započeli na poziv pape Franje. U “punini vremena” (Gal 4,4), Otac, “bogat milosrđem” (Ef 2,4),“kada je sve bilo uređeno prema njegovu planu spasenja, poslao je svoga Sina rođena od Djevice Marije da na konačan način objavi svoju ljubav prema nama” (papa Franjo, Lice milosrđa, 1). Betlehemsko nam Dijete “svojom riječju, svojim djelima i cijelom svojom osobom” objavljuje nepresušno vrelo Božjega milosrđa. U svaki kasniji kršćanski navještaj bit će utkana ta istina, kako nam svjedoči apostol Pavao: “Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar!” (Ef 2,8).

Božje utjelovljenje pokazuje nam kako je milosrđe posljednji i najviši čin kojim nam Bog dolazi ususret, ali i temeljni zakon koji prebiva u srcu svake osobe kada gleda iskrenim očima braću i sestre koje susreće na svom životnom putu. Božićna će nam otajstva u ovoj Jubilarnoj godini milosrđa htjeti na poseban način u srca utisnuti iskustvo Božje milosrdne bliskosti, da se i sami, uvijek iznova, svakoga dana, mognemo odvažno zaputiti stazom ljubavi. Milosrđe nam se očituje kao put koji sjedinjuje Boga i čovjeka, jer otvara srce nadi da smo ljubljeni zauvijek usprkos ograničenju zbog svoga grijeha. Stoga je za Crkvu i za vjerodostojnost njezina navještaja, kako ističe papa Franjo, od presudne važnosti živjeti i svjedočiti milosrđe, kako bismo dotaknuli srca svih ljudi i potaknuli ih da ponovno pronađu put koji vodi k Ocu (usp. papa Franjo, Lice milosrđa, 12).

Neka nas zahvati blagoslovljena snaga Božića. Dok se u iskrenoj pobožnosti divimo i slavimo njegova djela milosrđa prema nama, budimo pripravni dati “lijepo svjedočanstvo” vršeći djela kojima i sami nasljedujemo Božje korake. Otvorimo svoja srca drugima, prije svega onima koji su u nevolji. A toliki su među nama potrebni sućuti i istinskog milosrđa. Dovoljno je spomenuti mnoge osiromašene obitelji u našoj Slavoniji kojima smo pozvani koliko možemo više pružati ruku solidarnosti i pomoći, kao i svima koji su bačeni u okove novih ropstava suvremenog društva, osobito nezaposlenosti, te prisiljeni tražiti izlaz “u bijegu u Egipat”. Ne smijemo ispustiti iz vida ni mnoge umirovljenike koji su se prignuli pod teretom životnih tegoba, ni one koji su zbog pretrpljenih nepravdi upali u okove beznađa. Svima smo pozvani navijestiti dar Božjeg milosrđa – istinu da ih Bog ljubi, te im, prepoznajući u njima Betlehemsko Dijete, vraćati dostojanstvo, nadu i životni smisao.

Pozvani smo djela milosrđa iskazivati i mnogim izbjeglicama koji u naše vrijeme bježe od suvremenih Heroda, moleći najiskrenije za mir među svim ljudima i narodima, preporučujući i one koji imaju političku vlast, da ih primjer Božjeg milosrđa potakne na snažnije zauzimanje za opće dobro. Dok klečimo pred skromnom betlehemskom štalicom, svi smo pozvani oduprijeti se napasti da podlegnemo moći novca i korupcije, koja svugdje potkopava same temelje osobnoga i društvenog života te nas, kako ističe papa Franjo, sprečava gledati u budućnost s nadom, jer svojom ohološću i pohlepom uništava slabe i gazi najsiromašnije.

Draga braćo i sestre, potaknuti primjerom betlehemskih pastira, otkrijmo istinsko bogatstvo u vršenju djela milosrđa. Kad god bližnjima pristupamo djelima milosrđa, bilo duhovnim ili tjelesnim, da svi “uzmognu osjetiti toplinu naše prisutnosti, naše prijateljstvo i naše bratstvo. Neka njihov vapaj postane naš i zajedno rušimo zapreke ravnodušnosti koje često suvereno vladaju da prikriju našu dvoličnost i sebičnost!” (papa Franjo, Lice milosrđa, 15).

Neka vam je svima, draga braćo i sestre, draga braćo svećenici, dragi redovnici i redovnice i svi ostali članovi ustanova posvećenoga života, blagoslovljen i radostan Božić! Nasljedujući Isusov poziv da budemo “milosrdni poput Oca”, svjedoci smo i navjestitelji milosrđa, iako, na primjeru utjelovljenoga Božjega Sina, već znamo da je put milosrđa ujedno put žrtve i odricanja, no uvijek blagoslovljen radošću, utjehom i mirom.

U zajedništvu s mons. Marinom Srakićem, nadbiskupom u miru, za sve vas molim blagoslov i mir u novoj 2016. godini.

U Đakovu, o svetkovini Rođenja Gospodinova 2015. godine

+Đuro Hranić, nadbiskup metropolit

 
PDF Ispis E-mail

Sudjelovali smo u hodočasničkoj devetnici proslavljajući Bezgrješno začeće BDM:

Mi smo vojska koju Marija predvodi k Bogu

Osječke su župe i župni zborovi radosno proslavili svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM (8. prosinca) uz devetnicu i hodočašćenje na misu u franjevačkoj crkvi Sv. Križa u Tvrđi, a na svetkovinu je svečano večernje euharistijsko slavlje predvodio mons. dr. Većeslav Tumir, tajnik Apostolske nuncijature na Kubi (od 2016. služi u diplomaciji u Čileu, inače mladomisnik iz župe Sv. Mihaela) uz pjevanje zbora franjevačkoga samostana i orguljsku pratnju Ivke Kaurinović. Misu su suslavili gvardijan Franjevačkoga samostana sv. Križa fra Slavko Milić (svake večeri upućivao je dobrodošlicu župama), fra Anto Pervan, gvardijan Kapucinskoga samostana sv. Jakova u Osijeku, i fra Svetislav Krnjak. Svaku večer, od 29. studenog do 7. prosinca, marijansku pobožnost predmolili su župljani i na misi pjevali zborovi župa: Sv. obitelji, Rođenja BDM, Sv. Mihaela, Preslavnog Imena Marijina, Sv. Petra i Pavla, Sv. Josipa radnika, Sv. Ćirila i Metoda, Sv. Leopolda B. Mandića i naposljetku naša župa Uzvišenja sv. Križa i župni zbor uz ravnanje č.s. Evice Sočković.

Propovijedi tijekom devetnice ukazivale su na ulogu BDM u Crkvi i našemu životu, primjerice vlč. Ivan Stipić, župni vikar u Retfali, je istaknuo: "Mi smo vojska koju Marija predvodi k Bogu. Ponekad se jave pitanja o našoj vjeri koja nas muče, nedoumice, možda i sumnje koje priječe da na pravi način pokažemo svoju vjeru. No, ne zaboravimo da su apostoli bili prvi koji su Isusu postavljali pitanja jer nisu sve znali, da je naša nebeska Majka bila ona koja nije znala sve o Bogu, no ipak su pokazali ono što je najvažnije, ono što Isus i od nas traži, a to je vjera i potpuno pouzdanje u njega. Slijedimo i mi Marijin primjer, pokažimo vjeru u Boga." U propovijedi Stipić je, među ostalim kazao: "U današnjem evanđelju čuli smo kako je Isus ozdravio uzetoga, čovjeka koji je cijeli svoj život ležao, koji se nije mogao osloniti na svoje noge. Nije on ozdravio zato što je poznavao sve zakone u detalje, nije on ozdravio zato što je poznavao Isusa i što je bio upućen u njegov život na zemlji, on je ozdravio jer je pokazao vjeru, jer je pokazao pouzdanje u Gospodina. Sve ovo što smo do sada čuli i zajedno promišljali, najbolje se očituje na životu naše nebeske majke Marije. Upravo je ona najveći primjer vjere, najbolji primjer pouzdanja u Boga u svakom trenutku njezina života. Mlada djevojka, koja sigurno nije imala previše znanja o Bogu, koja je bila iz puka, ali je na savršen način živjela svoju vjeru. Svjedoči nam evanđelje da nije razumjela sve što se događa, da je ponekad bila puna nedoumica i pitanja, ali ni u jednom trenutku nije gubila vjeru u Boga, nije gubila nadu da je on ipak prisutan u njezinom životu, i da je sve ono što se događa njegova volja. Sve ono što joj nije bilo jasno, prepustila je Božjoj providnosti. Nije ostavljala mjesta sumnji, da je ono što se događa, bilo dobro, bilo loše, Božji put spasenja. Današnji svetac, milanski biskup Ambrozije, na jednom mjestu u svojim spisima, naziva ju zastavom vjere. Kao što zastava predvodi vojsku koja stupa naprijed, koja ide u borbu, tako je i Marija zastava koja predvodi našu vjeru, koja stupa ispred nas pokazujući nam na koji način mi trebamo pokazati pouzdanje u Boga, na koji način mi trebamo pokazati svoje povjerenje u njegovu providnost. Mi smo vojska koju Marija predvodi k Bogu." Na kraju misnih slavlja vjernici su sa predsjedateljem slavlja molili „Posvetnu molitvu Gospi Osječkoj“ i, nakon blagoslova, činili ophod oko oltara sa kipom Gospe Osječke - Čuvarice grada, dok se crkvom orila pjesma "Judskoj Gospi" (harm. Franc Klaćnik, 1968.).

Devetnica uz hodočašćenje osječkih župa Gospi Osječkoj oživjela je 1994. godine kada su fra Željko Paurić, bivši rektor crkve, i fra Roko Pleše, tadašnji gvardijan franjevačkog samostana u Osijeku, pozvali Osječane na zahvalno hodočašćenje Čuvarici grada čije je čašćenje od tada uvedeno u proslavu Dana grada (2. prosinca).

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

 
PDF Ispis E-mail

o. Arkadiusz Krasicki vodio adventsku duhovnu pripravu

Adventsku duhovnu pripravu za Božić od 26. do 28. studenog u retfalačkoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku vodio je mr. o. Arkadiusz Krasicki, CSSp, studentski kapelan Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Svaku večer vjernici su se, uz mogućnost za svetu ispovijed, pripravljali za misno slvalje sudjelovanjem u pobožnosti svete krunice, a u središtu duhovne priprave bila je misa i klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom uz duhovni poticaj voditelja Krasickog i glazbeni dio u izvedbi DUHOS banda. Prve večeri tijekom priprave, naslovljene "Milosrdni budite kao što je Otac vaš milosrdan" (Lk 6,36) uz razmatranja „Moje su riječi duh i život“, p. Krasicki je naglasio kako duhovna priprava znači temeljitu odluku za promjenom i dobivanjem duhovne snage predlažući činjenje četiriju koraka konkretnoga milosrđa: napravi (ti) prvi korak ljubavi, podigni one koji to trebaju, nikoga ne odbacuj od sebe i oprosti, dok je zadaća župske zajednice bila moliti po dolasku kući za drugu osobu. Drugu večer duhovnik je istaknuo važnost djelovanja iskrenosti prvotno u svojoj obitelji i zajednici među ljudima i to tako što nam valja uklaniti strah, nepovjerenje i skinuti masku koju čovjek svakodnevno stavlja na sebe da bi se pokazao i dokazao drugome te zaradio dobro mišljenje, međutim "tu pogrešku primjenjujemo i na Boga misleći, ako moram zaraditi ljudsku ljubav, moram još više zarađivati za Božju, ali to nije istinita slika o Bogu jer Bog nas ljubi prije nego smo grešni", kazao je Krasicki. Uz tematska promišljanja (Nahrani me i napoji me; Zaodjeni me i u svoj dom primi; Posjeti me zarobljenog i bolesnog) subotnje (treće) večeri Krasicki je pozvao na činjenje tjelesnih i duhovnih djela milosrđa, najprije u svojoj obitelji, na poslu, među okolinom, u Crkvi i svijetu. "Živite po evanđelju jer samo milosrdni milosrđa će dobiti. Prepoznaj u svom susjedu, sudjedi, kolegi, poznaniku zapravo brata i sestru. Pomiri se! Često gledamo ljude zbog koristoljublja, požude, ali ne kao brata i sestru. Nekima je čudno da se u Osijeku studenti nazivaju međusobno brat i sestra. Vjerujem da to nije samo naziv, nego se iza toga skriva evanđeoska istina. Nikoga ne odbacujmo od sebe jer to nije put kojim je išao Isus Krist", kazao je Krasicki. Dvama euharistijskim slavljima prve nedjelje došašća duhovnik je pozvao na jaču molitvu za obitelji, za supružnike s djecom i one koji žele imati djecu te pojasnio kako čekati Božić znači čeznuti u srcu za Isusovim dolaskom, onako kako se čezne za onim koga beskrajno volimo.

Duhovne je susrete održane u znaku crkvene Godine milosrđa pratio DUHOS band (vokali: Marijana Ivkić, Kristina Reibli, Josip Brnjić, Elena Stranić, Kristina Bakula, Andrijana Petrović, Anja Corn i Josip Baumgartner, te glazbenici Lucija Blažević (flauta), Martina Masjar (klavir), Rastimir Orlić (gitara) i Antun Vidić (cahon), a vjernici su pjevanjem duhovnih skladba i pljeskom podržali njihovo gostovanje. Župnik Pavo Vukovac zahvalio je duhovniku Krasickom i pozvao na dolaske na misu zornicu u 6.30 sati, kao nastavku adventske priprave za Božić.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

 
PDF Ispis E-mail

Duhovna obnova u našoj župi sa studentskim kapelanom

Uoči došašća trodnevnu duhovnu pripravu od 26. do 28. studenog u našoj retfalačkoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa vodit će mr. o. Arkadiusz Krasicki, CSSp, studentski kapelan Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Odazovimo se u što većemu broju, poručuje župnik Pavo Vukovac kako bismo se okrijepljeni uz duhovnu obnovu nastavili pripravljati zornicama i pobožnostima za proslavu Božića.

Prve večeri (četvrtak) adventska duhovna obnova, naslovljena "Milosrdni budite kao što je Otac vaš milosrdan" (Lk 6,36) uz razmatranja „Moje su riječi duh i život“, počinje u 18 sati molitvom krunice uz mogućnost za svetu ispovijed, u 18.30 sati slijedi misa uz tematsku propovijed, a u 19.30 sati počinje klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Isti raspored vrijedi za petak i subotu uz različita tematska promišljanja (Nahrani me i napoji me; Zaodjeni me i u svoj dom primi; Posjeti me zarobljenog i bolesnog) i produbljivanja duhovne misli, dok će u nedjelju (29. studenog) p. Arek predvoditi euharistijska slavlja i propovijedati. Duhovne će susrete prožimati teme u ozračju izvanredne Svete godine milosrđa, koju je otvorio papa Franjo uz geslo „Milosrdni poput Oca“ (preuzeto iz Lukina evanđelja), dok će vjernici u zajedništvu tijekom obnove biti potaknuti za življenje toga izvanrednoga jubileja u duhovnoj punini. Jubilej milosrđa Crkva će slaviti od svetkovine Bezgrješnog začeća (8. prosinca 2015.) do svetkovine Krista Kralja svega stvorenja (20. studenoga 2016.), kada završava crkvena godina. Jedan od zaštitnika Svete godine milosrđa bit će hrvatski svetac, sv. Lepold Bogdan Mandić čije su moći pohranjene u kameni oltar retfalačke crkve 24. rujna 2006. godine tijekom posvete crkve.

Priredila: Nevenka Špoljarić

 
<< Početak < « 1 2 3 4 » > Kraj >>

Stranica 1 od 4