Naslovnica
PDF Ispis E-mail

Korizmena obnova sa p. Markom Glogovićem

U našoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa održana je korizmena duhovna obnova „Živoga Isusa slavim!“, koju je od 24. do 26. veljače, vodio fr. Marko Kornelije Glogović, OSPPE, provincijal hrvatskih pavlina, voditelj pavlinskog Apostolata za život i utemeljitelj udruge „Betlehem“. Posebnost obnove je bila u održavanju misnih i molitvenih slavlja u crkvi uz relikvijar krvi, sveca naših dana, pape Ivana Pavla II., u velikodušno izdašnom darivanju priloga Apostolatu za život kao djelo ljubavi u Svetoj godini milosrđa te u zajedničkoj molitvi duhovnika Glogovića sa osječkim moliteljima (uključujući i naše župljane) u korizmenoj kampanji pro-life inicijative "40 dana za život" ispred KBC-a Osijek.

Duhovna je obnova obuhvatila: molitvu krunice, križni put (srijeda i petak) te u četvrtak klanjanje pred Presvetim, a iza pobožnosti s razmatranjima slijedilo je večernje euharistijsko slavlje uz tematske propovijedi. Duhovni je hod, uz mogućnost za svetu ispovijed, bio ispunjen molitvama za ozdravljenje, nerođene i za parove koji žele imati djecu te bolesničkim pomazanjem u kojemu su uz Glogovića sudjelovali župnik i župni vikar Pavo Vukovac i Ivan Stipić. Retfalački su župljani i brojni vjernici osječkih župa svaku večer sudjelovali u susretu s Kristom u euharistiji koji je poslije mise završavao osobnom molitvom uz relikvijar na oltaru. Obnovu je glazbom i pjesmom uveličao slavljenički band "Dom molitve" (Matej i Ana Galić, Alen Valinčić i Iva Abičić), a vjerničke priloge za nastup glazbenici su darovali Apostolatu za život. Glogović je naposljetku zahvalio dobročiniteljima za molitve i darove najavljujući otvaranje pete kuće za majke i djecu, uoči Uskrsa, u Splitu. U suradnji sa župnikom Pavom Vukovcem obnovu je organizirala župna biblijsko-molitvena zajednica "Milosrdni Otac" uz vodstvo Ivana Grašića koja je na kraju druge večeri priredila druženje župljana, duhovnika, gostiju iz udruge "Betlehem" (voditeljica Katarina Pandžić) i molitelja "40 dana za život" (Kristijan Galić). Osim zbog duhovne okrjepe, vjernici su bili radosni i stoga što im je Glogović svjedočio o iskustvima rada Apostolata za život. Među ostalim Glogović je rekao da je tijekom 2015. udruga "Betlehem" spasila od abortusa stotinjak nerođene djece te su trenutno četiri kuće (po jedna u Zagrebu i Sisku i dvije u Karlovcu) prihvatile i privremeno zbrinule petnaestak majki s djecom, dok je "Centar za nerođeni život Betlehem" potkraj 2015. u Vinkovcima izgradio prvu grobnicu za nerođenu djecu u Hrvatskoj i grobno mjesto nazvao "Nevina dječica". Tijekom susreta s moliteljima ispred KBC Osijek p. Glogović je rekao kako je žarka molitva pred bolnicom prava slika žive Crkve, Osijek je osmi grad kojeg je posjetio u ovoj korizmenoj kampanji, a skupinu je ohrabrio svjedočenjem o upravo još jednom spašenom životu i poticajem Kristovim riječima: Ne boj se, stado malo!

Božja riječ nama govori, ima moć obratiti srca!

Naglasak tematskoga razmatranja prve večeri u propovijedi Glogović je stavio na važnost promjene osobnoga odnosa i života prema slušanju Božje riječi, kazavši: "Gospodin može učiniti čudesne stvari po nama. Ako potpuno ne čuješ Božju riječ, s mise iz crkve ćeš izići potpuno isti s istim problemima, ali Gospodin želi da iziđemo drukčiji, da se naša srca na misi susretnu sa Uskrslim. Ako nemam živu riječ u svom srcu, izlazim iz crkve hladan jer dok se čita Božja riječ, mislim na juhu, automobil, politiku... I to je prvi grijeh. Božja riječ ima moć obratiti naša srca, govori nama. Nismo Kristovi, ako u nama nema njegova Duha Svetoga. Možeš nositi prekrasne haljine, križiće oko vrata, ali bez Duha nisi Kristov."

Pouzdanje u Gospodina liječi i vraća u život

"Uđi u Isusovo srce iz kojeg je poteklo milosrđe... predaj svoje srce Isusu... reci mu: Volim te Isuse! Ljubim te Isuse! Hvala ti, Isuse! Klanjam ti se, Isuse!", kazao je duhovnik uvodeći u misno slavlje druge večeri duhovne obnove. U propovijedi, potaknut evanđeoskim čitanjima Glogović je opetovao kako je bitno primiti biblijsku poruku, otkriti Bibliju i (barem u korizmi) razmatrati Božju riječ srcem, ne očima. Također, kazao je, uputno je Gospodina zamoliti za pomoć u izlasku iz osobne krize tražeći neka nam Božja riječ pomogne objasniti razumjeti zašto, primjerice, ne mogu naći posao, zašto se osjećam nevoljeno (Bog me neizmjerno ljubi), zašto ne mogu začeti, zašto zlo u životu, zašto alkoholizam, depresija, bogopsovka, zašto... "I u ovoj Božjoj riječi dobili smo snagu za život. Bog me neizmjerno ljubi, osjeti to! Uzdaš li se u ovaj svijet, zemaljsko, u svoju pamet, u drugog čovjeka koji ti postaje idol i s vremenom biva demon, baštinit ćeš prokletstvo... U korizmi Gospodin na poseban način djeluje. Korizmeno je vrijeme vrijeme "bez svijeta" (poput novicijata za redovnika), vrijeme molitve, ali mi se ne uzdajemo u Gospodina, tražimo sreću u savršenom zdravlju (na upit kako si, kažu: Samo da je zdravlja i još triput pokucaju), sreću na krivim mjestima, ne u molitvi, iako znamo da "obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno" (Mala Terezija), a milost je svuda oko nas i u osobi koja sada u crkvi sjedi pored tebe i što imamo svećenike, što imamo život. Neki očekuju od hodočašćenja u Bosnu čarobni štapić, to je poganski, nije milost... Gospodin želi dati svjetlost tvom životu i reci mu: Uzdam se u te, Gospodine! Normalno je imati neku bolest, sjetite se kako su sveci bolovali, Isus je ostavio šest litara krvi na Golgoti za nas... A gdje je tvoje srce? Gospodina se tiče kakav si vani, ne u crkvi, kakav si na poslu, u kafiću, u obitelji. U Bibliji je krađa radnikove plaće uspoređena s ubojstvom čovjeka, daješ li plaću radnicima? Pozvani smo moliti Gospodina neka se smiluje našemu narodu, moliti da počnemo činiti djela Isusa Krista. Blagoslovljen ti koji se uzdaš u Gospodina, makar dobio negativnu dijagnozu, makar te druga osoba ostavi... i u teškoći ćeš reći: Isuse, uzdam se u tebe! Gledaj u križ, križ je ljubav. Prava ljubav u sebi mora imati trpljenje. Ljubiš li Gospodina, bit ćešnagrađen jer stvoren si za nebo, za drugu dimenziju", razmatrao je Glogović te je posvjedočio o primjerima u kojima se Bog proslavio kroz Apostolat za život, o svojemu životu s beskućnicima i kako Bog može obnoviti život, izliječiti, podići čovjeka, doći na samrtničku postelju u sakramentu ispovijedi...

Mijenjaj srce obraćenjem, a ne odricanjem od kave!

Treće večeri, u petak vjernici su, nakon zajedničke molitve Isusu (Raspeti i Uskrsli je središnji poticaj duhovne obnove), potaknuti na razmišljanje o razlogu dolaska na ovu obnovu koja bi trebala utjecati na pozitivno mijenjanje vjernika kako bi se drukčiji vratio kući. Zatim je u molitvi sa zazivom Duha Svetoga predvoditelj posvijestio Božju blizinu čovjeku u svim životnim situacijama, teškima i lakima. "Ne samo slušati, nego čuti Božju riječ! Bog je tu, sada. Svetohranište je srce ove crkve, pogledaj u njega i kaži Isusu svoje potrebe. Večeras crpimo milosrđe njegova otvorena srca na križu. Ako si bolestan, večeras možeš ozdraviti. Bolest je tumor, depresija, kad se bojiš Boga, bolest duha je ne opraštati... Ti moraš zavapiti, otići na svetu ispovijed, susresti se s Bogom, skinuti laži, licemjerje i maske s lica, skinuti terete iz prošlosti i sadašnjosti", kazao je Glogović uvodeći u misno slavlje poslije duhovne slavljeničke glazbe. U propovijedi je uspoređena uosobljena patnja sa patnjama Isusa Krista i propovjednik je naglasio kako je upravo korizma vrijeme milosrđa, vrijeme za slušanje Božje riječi, kazavši: "Vjera je poslušnost riječi Božjoj. Bog nas često stavlja u situaciju pustinje (usporedivo sa biblijskim tekstovima) da vidimo kakvi smo jer istina oslobađa, Isus može osloboditi i Isus oslobađa... Bog će te izbaviti iz tog "bunara" kao što smo čuli u današnjemu čitanju jer Gospodin čini čudesa. Možda si i ti odbačen(a), govorili su ti ne vrijediš ništa, nećeš uspjeti, ništa ne znaš... To su riječi smrti, kaže Sveto pismo u Starom zavjetu. I "kamen koji odbaciše graditelji postane kamen zaglavni", temeljni kamen. Zato sve svoje prepusti Gospodinu koji može, želi i hoće ozdraviti sve nas, bolesne, odbačene ili stare i nemoćne... Isus traži ozbiljne reforme u našoj glavi i našem srcu. Pitaš li se u korizmi što mogu promijeniti, čega se odreći? Gospodin nas poziva, ne na površno odricanje, primjerice od kave jer je to smiješno, i želi da se odrekne(m)š krivih slika, mentaliteta i mijenja(m)š svoje srce obraćenjem. Obrati srce svoje! Beskompromisno. Korigiraj se, idi na svetu ispovijed, čitaj Sveto pismo, moli! Napreduj kršćanine!"

Nakon duhovnih susreta sudjelovatelji u duhovnoj obnovi imali su prigodu razgovarati sa paterom Markom, kupiti njegovu knjigu Maleni zauvijek ljubljeni, devocionalije ili dati prilog namijenjen djelovanju Apostolata za život pri čemu su pomagali članovi molitvene skupine Predrag Pavičić, Viktor Škaro i Goran Tomić, dok su ostali prikupljali darove za trudnice, mlade majke i djecu. Pojedinci naše župe, osim molitveno i organizacijski, istaknuli su se nesebičnim novčanim darivanjem prema svojim mogućnostima na čemu je Glogović svima srdačno zahvalio, a posebnu je zahvalu nakon mise uputio domaćinima za ugošćivanje, časnim sestrama, župniku, župnom vikaru, ministrantima i bendu "Dom molitve".

Tekst: Nevenka Špoljarić

Fotografije: Zorislav Kalazić

 
PDF Ispis E-mail

Trodnevna duhovna obnova

Počela trodnevna korizmena duhovna obnova sa p. Markom Glogovićem.

Fotografije: Zorislav Kalazić

 
PDF Ispis E-mail

DUHOVNA OBNOVA prigodom
svete Godine milosrđa
24. - 26. veljače. 2016.


ŽIVOG ISUSA SLAVIM!

 

PREDVODI: pater Marko Glogović, voditelj pavlinskog apostolata za život iz Karlovca

Srijeda: 17.30 sati molitva krunice; 18.00 sati Križni put; 18.30. sati Sv. Misa; 20.00 sati blagoslov s moćima sv. Ivana Pavla II.

Četvrtak: 18.00 sati Klanjanje; 18.30 sati Sv. Misa; blagoslov supružnika koji žele imati djecu.

Petak: 17.30 sati molitva krunice; 18.00 sati Križni put; 18.30 sati Sv. Misa uz bolesničko pomazanje i molitvu za bolesne nakon Sv. Mise.


Tijekom duhovne obnove skupljamo novčani prilog za apostolat za život; pelene i hranu, te ostale potrepštine, kao djelo ljubavi u Godini milosrđa.

 

DOBRODOŠLI!

 
PDF Ispis E-mail

Proslavili smo Božić i ispratili staru 2015. godinu

Duhovnom obnovom, dolaskom na zornice uz poticajna razmatranja predvoditelja misnih slavlja i svetom ispovijedi (u crkvi ili bolesnici kod kuće) pripravili smo se za Badnjak, a potom slavljem euharistije na dječjoj i župnoj polnoćki, kojoj je prethodio prigodni duhovni program, radosno smo dočekali Božić. Blagdanska slavlja uveličali su zborovi pjevanjem, a svirkom naši župni glazbenici. Svečani božićni ugođaj zasjao je u crkvi sa betlehemskom štalicom i urešenim zimzelenim stablima. Župljani pobožno u molitvi ostaju u crkvi uz „mali Betlehem“ poslije misnih slavlja. Crkva je na Božić, uz čitanje božićne poruke đakovačko-osječkoga nadbiskupa Đure Hranića, bila prepuna vjernika, tako i na božićne blagdane. Kako bi milosrdna strana božićnoga slavlja bila pravo župno zajedništvo sa svakim vjernikom, ponajprije sa potrebitima, pobrinuli su se vrijedni župljani retfalačkoga Caritasa koji su i tijekom ovoga došašća, uoči Božića, osigurali podjelu humanitarnih darova župljanima u socijalnoj potrebi.

Večernje misno slavlje na Silvestrovo: Pokajmo se i zahvalimo!

Večernje misno slavlje na Silvestrovo (31. prosinca) predvodio je župnik Pavo Vukovac, koji je uvodno podsjetio kako zadnjega dana kalendarske godine valja na protekle dane gledati smireno i kroz djela dobra koja učinismo, a za propuste treba pokajanje. „Iako odgajana u vjeri, neka je žena prihvatila lagodan život u kojemu je bilo materijalnoga bogatstva, no vjere nedostajalo, živjela je život kakav je vodio njezin suprug. Teško je stradala u nesreći, u bolnici joj se zdravstveno stanje pogoršavalo i tako nemoćna izgovorila je svoju zadnju rečenicu: Toliko sam dobra mogla učiniti, a nisam učinila. Te riječi duboku su se usjekle u pamet i srce osobe koja ih je čula... I mi, ovdje, možemo se sada upitati koliko smo mogli dobrih stvari učiniti, a nismo? Ili smo zabrljali u nečemu. Ova je večer prigoda za kajanje svojih grijeha, traženje smilovanja od Boga uz obećanje da ćemo biti bolji u ljubavi prema bližnjemu i da ćemo ispraviti svoje pogrješke. Život je u Božjim rukama, ne u našim, nije u rukama sudbine i kako budemo radili, tako će nam i biti“, kazao je župnik u propovijedi nižući poticajne priče te podsjećajući na opažaj sv. Augustina o tome kako se kršćani pozdravljaju riječima: Bogu hvala!, naglasio da nam iznovice valja zahvaljivati za dar vjere, darove koje nam Bog daje i dana nam dobročinstva. „Zahvalimo danas za dobro i manje dobro, za lošije što smo doživjeli . Sjetimo se tolikih koji su nedjeljom dolazili u crkvu, a večeras ih nema s nama; pokojnika koji su nas napustili, a donedavno su s nama sjedili u klupi. Zahvalimo za roditelje i za djecu jer Božjih darova je više nego što i pomišljamo, a to su svaka korica kruha, svaki otkucaj srca, sve. Ove godine morile su nas mnoge stvari, umro je netko od najbližih, draga osoba ili netko trpi u bolesti, no i na svemu tome treba zahvaljivati Bogu jer ništa nije u životu bez razloga, a Bog zna što je za nas korisno. Zahvalnost je najbolja preporuka za budućnost. Zahvalimo! I zahvalno molimo da nas Bog cijelo vrijeme blagoslivlja“, zaključio je propovjednik.

Župnikova zahvala i izvješće na kraju godine

Na kraju mise župnik je zahvalio svima koji doprinose dobru župe, rade za župu i koji su na bilo koji način sudjelovali u životu župne zajednice, osobito revnosnim, raspjevanim članovima zborova, časnim sestrama, ministrantima, spremačima crkve, svim župnim suradnicima uključujući brojače novca, ponaosob kapelanu Ivanu Stipiću i suradniku Nikoli Kaurinu te napose vjernicima koji redovito dolaze na svete mise i tako najviše na svoj način pridonose župnom zajedništvu i dobročinstvu župe.

Župna statistika 2015. 2014.
Krštenih 91 91
Vjenčanih 15 24
Umrlih 141 114
Podijeljeno pričesti 105.800
Lukno platilo oko 1.520 obitelji

 

 

 

Tekst i fotografije, župna suradnica Nevenka Špoljarić

 
<< Početak < « 1 2 3 4 » > Kraj >>

Stranica 1 od 4