Naslovnica
PDF Ispis E-mail

Božićna misa u izvedbi STD „Pajo Kolarić“

Osječka župa Uzvišenja sv. Križa ugostila je druge nedjelje po Božiću (4. siječnja) Slavonsko tamburaško društvo „Pajo Kolarić“ koje je na večernjem euharistijskom slavlju pjevalo i sviralo božićnu svetu misu „Djetešce nam se rodilo“ uz ravnanje maestra Dragutina Stivaničevića. Jedanaest skladba na misi izvelo je šezdesetak pjevačca i svirača te uveličali solistički nastupi Tamare Čer, Ljiljane Šutalo i Željka Ergotića koji je na kraju euharistijskoga slavlja zahvalnim vjernicima otpjevao pjesmu „Bijeli Božić“ uz tamburašku pratnju i gromoglasni dugotrajni pljesak oduševljenih u prepunoj crkvi. Božićnu svetu misu „Djetešce nam se rodilo“ uredio je skladatelj Julije Njikoš, po pjevanju puka u osječkoj crkvi sv. Petra i Pavla (današnjoj konkatedrali) s početka 20. stoljeća.

Kako je riječ o iznimnom glazbeno-duhovnom ugođaju na pjevanoj misi potvrdio je predvoditelj slavlja Ivan Marković, župnik župe Sv. Ane u Brođancima, koji je u propovijedi o značenju utjelovljenja Božje riječi istaknuo kako slavljeničke božićne pjesme približavaju čovjekovu srcu božićnu radost. „Božić je radost. Bog je uredio svijet kao Logos, red i, kao što prekrasni zvuci i lijepe melodije božićnih pjesama nižu notu za notom, takt za taktom, ritam za ritmom, tako smo i mi pozvani donositi radost u svijet u kojemu je puno boli, patnje, nemira i nereda. Utjelovljenje i rođenje Kristovo novi je početak i izazov za svakoga od nas da budemo radosni u međusobnoj ljubavi, radosni u svjedočenju vjere u svakodnevnomu životu te radosni u nadi, unoseći u svijet svjetlo Božića i stvarajući u svom vlasititom životu novi početak jer je Bog početak svega po svojoj Riječi. Utjelovljena Riječ, koja nam se daruje, poziva nas na radost i neka svakomu od nas bude poticaj da život ima smisla u zajedništvu s Bogom i čovjekom“, kazao je Marković poručujući: „Želim nam svima da se se Božja riječ, Bog utjelovljuje u nama i mi u njemu, a ne mimo nas, kako bismo ju radosmo mogli darivati drugima“. Predvoditelju slavlja i STD-u zahvalio je i u ime župnika Pave Vukovca suslavitelj, župni vikar Ivan Stipić, najavljujući isti repertoar božićne mise u đakovačkoj katedrali Sv. Petra (6. siječnja u 18 sati) te u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u Osijeku (11. siječnja u 11 sati).

Inače, ciklus božićnih nastupa u osječkim župnim crkvama započeo je potkraj 2014. godine u konkatedrali Sv. Petra i Pavla i crkvi Preslavna Imena Marijina gdje je, također, uz ravnanje Dragutina Stivaničevića nastupio mješoviti pjevački zbor i tamburaški orkestar izvevši božićnu misu „Djetešce nam se rodilo“. Nadalje, 29. prosinca u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, prema ideji dirigentice Tihane Huber, upriličen je božićni koncert „Božić s Pajom“ u okviru kojega je izvedena „Daholjub priča“, glazbeno-scenska bajka autorica Jasne Komendanović i Tihane Huber u izvedbi STD-a i plesnog studija Shine iz Osijeka.

Tekst: Nevenka Špoljarić

Fotografija: Zorislav Kalazić

 
PDF Ispis E-mail

Božićne jaslice ispred župne crkve

Ispred župne crkve Uzvišenja sv. Križa Retfalčani po prvi puta imaju scenografiju božićnih jaslica za koju je zaslužan ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata „Retfala“. Uoči četvrte nedjelje došašća, jaslice su postavili Dražen Bučević, Mirko Perković, Gabrijel Purda, Tomo Šalić i Jozo Bertanjoli, a prije subotnje večernje mise (20. prosinca) pored jaslica je nastupio Mješoviti pjevački zbor umirovljenika „Retfala“, uz ravnanje Zdenke Petrović, otpjevaviši pučke božićne pjesme okupljenim vjernicima i najmlađim Retfalčanima koje su branitelji darivali bombonima. Kostimirane lutke uz jaslice izradila je Lidija Benaković, nastavnica u OŠ Miroslava Krleže u Čepinu. Okupljene ispred crkve pozdravio je Jozo Bertanjoli najavljujući pjevački nastup uz jaslice na Badnju večer poslije tzv. dječje polnoćke, dok je župnik Pavo Vukovac podsjetio na dostojanstveni doček i slavlje Božića u kojemu Isus ima najvažnije mjesto, dok je sve ostalo, uključujući potrošački mentalitet, sporedno i ne pripada hrvatskoj slavljeničkoj tradiciji.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

 
PDF Ispis E-mail

Devetnica u čast Gospi Osječkoj

Osječke su župe sa svojim župnim zborovima i ove godine, uoči proslave Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, hodočastile Gospi Osječkoj u franjevačku crkvu Sv. Križa u Tvrđi gdje je uz marijansku pobožnost održana devetnica i slavljene večernje mise uz prigodne propovijedi isusovaca iz Rezidencije družbe Isusove u Osijeku. U drugu nedjelju došašća (7. prosinca) na završetku devetnice zahvalno večernje euharistijsko slavlje je predvodio Ivan Stipić, vikar u retfalačkoj župi Uzvišenja sv. Križa, propovijedao isusovac Sebastian Šujević, a koncelebrirao vikar Franjevačkog samostana Svetislav Stjepan Krnjak. Uz orguljsku pratnju č.s. Evice Sočković na misi je pjevao retfalački župni zbor.

Stipić je uvodno u misi zahvalnici podsjetio vjernike na vrijeme došašća i poziv Ivana Krstitelja na obraćenje te kako kršćani trebaju pripraviti srca da bi Gospodin mogao doći. Nadovezujući se na tematske propovijedi prethodnih dviju večeri, Šujević je razmatrao Gospine pobjede koje započinju majčinstvom, a ostvaruju se potpunom pobjedom u Kristu, pojasnivši kako je i u bremenitoj svakodnevici kršćanin pozvan pobjeđivati sa znakom Kristove pobjede i uz Gospino posredništvo. Krnjak je naposljetku zahvalio gostujućim župama, svećenicima, redovnicima, redovnicama, pjevačima i sviračima za aktivno sudjelovanje u proslavi Gospe Osječke, najavljujući četiri mise na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM (8. prosinca). Devetnica je svake večeri počinjala u 17.30 marijanskim pobožnostima uz priliku za ispovijed, misom i posvetnom molitvom Gospi Osječkoj, čuvarici grada. U devetnici su propovijedali isusovci: Mislav Skelin, Mate Božinović, Zdravko Knežević i Sebastian Šujević, dok su hodočastile župe: Rođenja BDM (misu je predvodio župnik Filip Perković), Svete obitelji (Slavko Milić), Sv. Josipa Radnika (Ivica Martić), Sv. Mihaela (Ivan Vidaković), Preslavnog Imena Marijina (vikar Ivan Benaković), Sv. Petra i Pavla (vikar Pavao Mikulčić, đakon Ilija Dogan), Sv. Josipa (Danijel Tigandžin), Sv. Ćirila i Metoda (vikar Dejan Henčić) i Uzvišenja sv. Križa. Devete večeri je molitveno čašćenje završilo ophodom vjernika oko oltarne slike s kipom Gospe Osječke i djetešcem Isusom. Podsjetimo, prije dvadeset godina na blagdan Blagovijesti (8. ožujka 1994.) svečano je blagoslovljena obnovljena, u ratu teško oštećena, franjevačka crkva i okrunjen kip Gospe Osječke, nazvane u puku „Premoćna majka“. Bilo je to tijekom mise koju je predvodio tadašnji apostolski nuncij nadbiskup Giulio Einaudi s đakovačko-srijemskim biskupom Ćirilom Kosom i provincijalom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Mirkom Mataušićem, a obnovljene krune Isusa i Marije prethodno je blagoslovio papa Ivan Pavao II.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 » > Kraj >>

Stranica 2 od 7