Naslovnica
PDF Ispis E-mail

Slavlje svetkovine Presvetog Srca Isusova

Svečanim večernjim euharistijskim slavljem uz kapelicu Presvetog Srca Isusova u Osijeku, uz raskrižje Psunjske i Čvrsničke ulice, župljani retfalačke župe Uzvišenja sv. Križa proslavit će svetkovinu Presvetog Srca Isusova. U zajedništvu sa župnikom Pavom Vukovcem i kapelanom Ivanom Stipićem misu u 18.30 sati će predvoditi i propovijedati Ivan Tutiš iz tovarničke župe Sv. Mateja ap., jedini trajni đakon u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Misa će biti prikazana za sve štovatelje Srca Isusovog i pokojnu Herminu Lanz, ove godine preminulu župljanku koja je sa sestrom Olgom Dugački nastavila 1995. godine roditeljsku tradiciju zajedničke molitve vjernika uz kapelicu, nakon što su mise u komunističkom režimu 1946. zabranjene kao i okupljanje uz kapelicu sagrađenu 1936. godine.

N.Špoljarić

 
PDF Ispis E-mail

Recital i koncert u Nedjelju dobrog pastira

Nedjelja dobrog pastira i ujedno Majčin dan svečano su proslavljeni u našoj župnoj crkvi gdje su nas pjesmom i recitalom razgalili Zbor mladih i dvadeset i dvoje raspjevanih vjeroučenika od 1. do 7. razreda. Program započet zajedničkom pjesmom „Gospin Laudate“ je, uz vodstvo s. Evice Sočković, održan na kraju večernjeg euharistijskog slavlja kada je župni vikar Ivan Stipić pozvao na molitvu za duhovna zvanja te čestitao svim majkama njihov dan. U recitalu su sudjelovali: Ana Petrović, Katarina Galinec i Tin Opančar, a nastupile su i solistice: Martina Smoljo, Ana Rakitić i Dora Vuković. Koncertno-poetski program tradicionalno se održava u svibnju za Majčin dan s repertoarom kojim slavimo „Kraljicu svibnja“ i „Majku sviju ljudi“ te smo zahvalni majkama za ljubav i potporu. Tijekom misa četvrte vazmene nedjelje, nazvane Nedjeljom dobroga pastira, molitvom smo posebno zahvalili Bogu za dvojicu sinova svećenika i redovnice te molili za pastire u župi i Crkvi te bogoslove.

Tekst i fotografija: N.Špoljarić

 
PDF Ispis E-mail

Sudjelovali smo u Đakovu na 1. nadbiskupijskom Danu obitelji

Poticaj da još više zavolimo našu obitelj i svoju staru-svježu Crkvu

Davnašnja želja za sabiranjem bračnih parova i obitelji na zajedničkom pastoralnom susretu, a kao plod Druge biskupijske sinode, ostvarena je u održavanju 1. nadbiskupijskog Dana obitelji 29. ožujka 2014. godine u Đakovu. Kako je i najavio mons. Dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup, Dan obitelji uspio je u pružanju konkretnoga ohrabrenja našim obiteljima na putu njihove bračne svetosti jer je susret okupio 212 prijavljenih bračnih parova i 133 djece s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije koja je duhovnim i molitvenim poticajima podržala i osnažila bračno i obiteljsko zajedništvo, osnovnu stanicu života i Crkve. Nadbiskup Hranić s neskrivenom radošću zbog mnoštva okupljenih s djecom i njihovim duhovnim pastirima (nazočilo je 40-tak svećenika) potaknuo je sve bračne parove i obitelji (i one nenazočne) da se ne boje sebedarja, života i služenja drugomu: svome životnom drugu, djeci, župnoj zajednici i svojem narodu! Istaknuo je to nadbiskup u homiliji u đakovačkoj prvostolnici naposljetku susreta te već u uvodnom pozdravu svima sabranima na Dan obitelji, rekavši: „Srce mi je danas, doista, ispunjeno radošću! Bračno zajedništvo je predokus Boga jer izlazimo na trojstvenu sliku. Pokazujemo kako nam na srcu leže odluke Druge biskupijske sinode. Želim da ovaj dan bude poticaj da još više zavolimo našu obitelj i svoju staru Crkvu, još uvijek tako svježu!“

Naša je župa Uzvišenja sv. Križa na 1. Danu obitelji aktivno sudjelovala u sastavu: župnik Pavo Vukovac, Ivanka i Dubravko Marojević, Katica i Mijo s kćerkom Ivonom Zeko, Dejana Babić-Hajduković i Pavle Hajduković, Nevenka Špoljarić i Milan Nikić, a u Đakovu su nam se pridružili Igor Kraljević i Kristina s kćerkom Lucijom, naš prvi mladomisnik Tomislav Ćurić i bogoslov Nino Perica. Uključili smo se u radionice, a djeca u kreativni program crtanja, pjevanja i ritmike, zatim smo oduševljeno pratili scenski prikaz Zajednice Cenacolo iz Zagreba „Svatko glumi sebe“ te kolažni glazbeno-pjevački nastup djece s porukama roditeljima, a priređena je i izložba likovnih radova. Vrhunac je bilo sudjelovanje na euharistijskom slavlju u katedrali. Iznimno zanimanje odraslih pobudilo je izlaganje dr. Ivice Raguža, profesora đakovačkog KBF-a, o temi „Komplementarnost braka i celibata“.

Razmatranje dr. Ivice Raguža o braku: Brak već sada može biti raj

„Svjedoci smo da je danas brak na svim razinama u krizi. Sve je više rastava braka, sve manje modernih ljudi sklapa brak, a i postojeći brakovi jedva se uspijevaju održati te nerijetko i sama njihova opstojnost potvrđuje besmislenost bračnoga života. Brak, kako ga kršćanstvo shvaća, nalazi se pod golemim pritiskom i mnogi bi se složili s poznatom rečenicom Lorda Byrona: „Ljubav je raj, a brak pakao“. Isti se pritisak odnosi i na celibat“, uvodno je u razmatranju o braku kazao dr. Ivica Raguž, profesor KBF-a u Đakovu. Izlažući o zahtjevnoj temi „Komplementarnost braka i celibata“ Raguž se u teologiji braka poslužio tekstovima iz poslanice Efežanima i Prve poslanice Korinćanima, podsjećajući na uvijek aktualne i nadahnjujuće Pavlovljeve riječi: Budite, dakle, nasljedovatelji Božji kao djeca ljubljena i hodite u ljubavi kao što je i Krist ljubio vas i sebe predao za nas kao prinos i žrtvu Bogu na ugodan miris, u kojima je sadržano središte kršćanskoga, bračnoga života: biti nasljedovatelji Božji, dok je ljubav shvaćena kao predanost samoga sebe, kao „agape“, odnosno darivanje samoga sebe, poništenje sebe za drugoga! Rečeno je kako su pohlepa i pohota protiv braka. „Kršćanski brak, dakako, treba shvaćati kao žudnju za drugim i uživanje u drugomu, ali on svoju posebnost dobiva pod vidom „agape“. Suvremeno društvo ustraje samo na prvim dvama vidovima braka ili zajedničkoga života muškarca i žene...Toj ljubavi, toj „agape“, suprotstavlja se bludnost i pohlepa, poroci što se bitno protive kršćanskom poimanju ljubavi, a time i bračnoj ljubavi“, kazao je Raguž, pojašnjavajući kako se u pohlepi ne poštuju granice, a sv. Toma Akvinski naziva ju i „neurednom ljubavlju za imanjem“ jer se u pohlepi želi imati na neuredan način, a neuredno imanje je izričaj sebičnosti i samoljublja. „Ne treba čuditi da Pavao povezuje pohlepu s razvratom, bludnošću jer što je drugo bludnost nego tjelesna pohlepa, isključenje drugoga, podređenost drugoga svojim potrebama“, kazao je predavač te u dubljoj analizi ustvrdio kako se pohlepa može očitovati u gomilanju materijalnoga i novčanoga pri čemu se stvara nemir, ubija duh i često se oboje supružnika prepuštaju pohlepi. Pohlepa pod vidom bludnosti danas se očituje različito, primjerice u zatvorenosti rađanju i plodnosti, ali i od postelje. „Brak može uspijevati jedino ako supružnici međusobno razgovaraju, ali razgovaraju i s Bogom, što se događa u Božjoj riječi i pjesmi (Pavlovljevo shvaćanje braka), dakle u euharistiji. To znači da se kroz taj razgovor odmjeravaju Bogom, napuštaju svoje samoljublje ili egoizman u dvoje. Čine upravo ono što je bit ljubavi, „agape“, a to je napuštanje sebe i odmjeravanje Bogom. Ne pripadaju više sebi, nego Bogu“, istaknuo je Raguž, zaključujući kako je kriza braka upravo kriza vjere, kriza agapea: „S kristom brak već sada može biti raj, a bez braka je pakao.“

Dionicima svečanog programa darovana je tiskovina „Biblija u životu obitelji“ autora Gregoria Vivaldellija, a Nadbiskupski ordinarijat Đakovo (Pastoralni centar) ponudio je i nedavno objavljeni „Križni put prigodom 1. nadbiskupijskog Dana obitelji, tiskanu pobožnost koja je dar bračnog para Renate i Eddyja Martinovića te svećenika dr. Stanslava Šote, nadbiskupijskog povjerenika za pastoral braka i obitelji. „Križni put“ je namijenjen molitvenoj, duhovnoj pripravi uz Dan obitelji i aktualan u korizmi kao poticaj župnim zajednicama i obiteljima.

Zabilježila i fotografirala: Nevenka Špoljarić

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 » > Kraj >>

Stranica 2 od 7