Naslovnica
PDF Ispis E-mail

Božićne jaslice ispred župne crkve

Ispred župne crkve Uzvišenja sv. Križa Retfalčani po prvi puta imaju scenografiju božićnih jaslica za koju je zaslužan ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata „Retfala“. Uoči četvrte nedjelje došašća, jaslice su postavili Dražen Bučević, Mirko Perković, Gabrijel Purda, Tomo Šalić i Jozo Bertanjoli, a prije subotnje večernje mise (20. prosinca) pored jaslica je nastupio Mješoviti pjevački zbor umirovljenika „Retfala“, uz ravnanje Zdenke Petrović, otpjevaviši pučke božićne pjesme okupljenim vjernicima i najmlađim Retfalčanima koje su branitelji darivali bombonima. Kostimirane lutke uz jaslice izradila je Lidija Benaković, nastavnica u OŠ Miroslava Krleže u Čepinu. Okupljene ispred crkve pozdravio je Jozo Bertanjoli najavljujući pjevački nastup uz jaslice na Badnju večer poslije tzv. dječje polnoćke, dok je župnik Pavo Vukovac podsjetio na dostojanstveni doček i slavlje Božića u kojemu Isus ima najvažnije mjesto, dok je sve ostalo, uključujući potrošački mentalitet, sporedno i ne pripada hrvatskoj slavljeničkoj tradiciji.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

 
PDF Ispis E-mail

Devetnica u čast Gospi Osječkoj

Osječke su župe sa svojim župnim zborovima i ove godine, uoči proslave Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, hodočastile Gospi Osječkoj u franjevačku crkvu Sv. Križa u Tvrđi gdje je uz marijansku pobožnost održana devetnica i slavljene večernje mise uz prigodne propovijedi isusovaca iz Rezidencije družbe Isusove u Osijeku. U drugu nedjelju došašća (7. prosinca) na završetku devetnice zahvalno večernje euharistijsko slavlje je predvodio Ivan Stipić, vikar u retfalačkoj župi Uzvišenja sv. Križa, propovijedao isusovac Sebastian Šujević, a koncelebrirao vikar Franjevačkog samostana Svetislav Stjepan Krnjak. Uz orguljsku pratnju č.s. Evice Sočković na misi je pjevao retfalački župni zbor.

Stipić je uvodno u misi zahvalnici podsjetio vjernike na vrijeme došašća i poziv Ivana Krstitelja na obraćenje te kako kršćani trebaju pripraviti srca da bi Gospodin mogao doći. Nadovezujući se na tematske propovijedi prethodnih dviju večeri, Šujević je razmatrao Gospine pobjede koje započinju majčinstvom, a ostvaruju se potpunom pobjedom u Kristu, pojasnivši kako je i u bremenitoj svakodnevici kršćanin pozvan pobjeđivati sa znakom Kristove pobjede i uz Gospino posredništvo. Krnjak je naposljetku zahvalio gostujućim župama, svećenicima, redovnicima, redovnicama, pjevačima i sviračima za aktivno sudjelovanje u proslavi Gospe Osječke, najavljujući četiri mise na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM (8. prosinca). Devetnica je svake večeri počinjala u 17.30 marijanskim pobožnostima uz priliku za ispovijed, misom i posvetnom molitvom Gospi Osječkoj, čuvarici grada. U devetnici su propovijedali isusovci: Mislav Skelin, Mate Božinović, Zdravko Knežević i Sebastian Šujević, dok su hodočastile župe: Rođenja BDM (misu je predvodio župnik Filip Perković), Svete obitelji (Slavko Milić), Sv. Josipa Radnika (Ivica Martić), Sv. Mihaela (Ivan Vidaković), Preslavnog Imena Marijina (vikar Ivan Benaković), Sv. Petra i Pavla (vikar Pavao Mikulčić, đakon Ilija Dogan), Sv. Josipa (Danijel Tigandžin), Sv. Ćirila i Metoda (vikar Dejan Henčić) i Uzvišenja sv. Križa. Devete večeri je molitveno čašćenje završilo ophodom vjernika oko oltarne slike s kipom Gospe Osječke i djetešcem Isusom. Podsjetimo, prije dvadeset godina na blagdan Blagovijesti (8. ožujka 1994.) svečano je blagoslovljena obnovljena, u ratu teško oštećena, franjevačka crkva i okrunjen kip Gospe Osječke, nazvane u puku „Premoćna majka“. Bilo je to tijekom mise koju je predvodio tadašnji apostolski nuncij nadbiskup Giulio Einaudi s đakovačko-srijemskim biskupom Ćirilom Kosom i provincijalom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Mirkom Mataušićem, a obnovljene krune Isusa i Marije prethodno je blagoslovio papa Ivan Pavao II.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

 
PDF Ispis E-mail

Došašće u našoj župi

U nedjelju (30. studenog) proslavili smo prvu nedjelju došašća i ušli u četverotjedno vrijeme priprave za proslavu Božića. Ranojutarnjim misama zornicama (označavaju i pozivaju na životnu budnost kršćana), s početkom u 6.30 sati, posebno se pripravljamo. Tema ovoga došašća u našoj župi je molitva za redovničke zajednice i upoznavanje s njihovim djelovanjem, budući smo započeli Godinu posvećenog života. "Gospodine, dok danas označujemo početak Godine posvećenoga života, koju je za cijelu Crkvu najavio papa Franjo, zazivamo tvoju ljubav i smjerno te molimo: neka nas sve obasja milost tvoga Duha Svetoga. Neka nas ražare primjeri i zajedništvo svetih, napose onih koji tebi omiliše svojim posebnim životnim predanjem, prihvaćajući i nasljedujući evanđeoske savjete u zavjetima siromaštva, poslušnosti i čistoće", molio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u zajedništvu svećenika, redovnica, vjernika grada Đakova te umirovljenoga nadbiskupa Marina Srakića, otvarajući Godinu posvećenog života u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji tijekom svečanog misnog slavlja u đakovačkoj prvostolnici prve adventske nedjelje. Nadbiskup Hranić podsjetio je da u Nadbiskupiji djeluje 17 ženskih redovničkih zajednica i 2 svjetovna instituta te osam muških redovničkih zajednica, a u molitvu je uključio i vjernike laike koji, također, polažu zavjete te poziv na svetost nastoje živjeti u braku i u svijetu, živeći skromno, čisto i u potpunoj pripadnosti Bogu. Pozvani smo posvijestiti si da je vrijeme došašća i Godina posvećenog života vrijeme budnosti i budnih.

 

Simbolika adventskog vijenca

Prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela.

Adventski vijenac čine dva temeljna simbola - krug i svijeće odnosno svijetlo.

Krug ili prsten bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. Adventski vijenac tumači se kao znak Božje vjernosti zadanim obećanjima. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta. Vijenac je u antičko vrijeme predstavljao znak pobjede i u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivenoga spasenja.

Zimzeleno granje upućuje na život koji ne prestaje, na život vječni. Ove grane podsjećaju i na Isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao. I danas ambrozijanska liturgija u adventu predlaže čitanje Isusova svečana ulaska u Jeruzalem.

Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu. Prema dugoj tradiciji na vijenac stavljale su se tri ljubičaste svijeće, znak pokore i obraćenja kao pripreme Isusova dolaska i jedna ružičasta, koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja. Prema jednoj tradiciji, prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela.
Postupno paljenje svijeća, znak je približavanja Božića.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 » > Kraj >>

Stranica 2 od 6