Naslovnica
PDF Ispis E-mail

Sv. Cecilija proslavljena koncertom župnih zborova

Na spomendan sv. Cecilije, zaštitnice pjevača, 22. studenog u osječkoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa tradicionalni godišnji koncert su održali župni zborovi uz ravnanje i orguljsku pratnju Evice Sočković, redovnice družbe Sestre naše Gospe. Nakon večernje mise koju su liturgijskim pjevanjem pratili svi župni zborovi na čemu je zahvalio predvoditelj slavlja župni vikar Ivan Stipić, koncert je duhovnih skladba otvoren pjesmama „Daruj nam mir“ i „Dođite k meni umorni“ u izvedbi Dječjega zbora, klavijatursku pratnju Ivone Kovač i violinistice Ane Rakitić. Zbor mladih otpjevao je pjesme „Tvoja za sva vremena“ i „Sveti plam“ uz svirku Monike Tomin na klavijaturama i Bernarde Berišić na gitari. Veliki župni zbor predstavio se publici pjesmama „Gospod Bog je pastir moj“ i „Ave Maria“ uz pratnju Ivane Muha na klavijaturama, a završnu skladbu „Molitva“ su izveli svi zborovi praćeni pljeskom publike na koru i u crkvi. Odlično uvježbanim rasvjevanim pjevačicama i pjevačima za izvedeni repertoar, posebice radosnoj i nasmijanoj Evici Sočković koja godinama vodi generacije župnih zborova, čestitao je župnik Pavo Vukovac te razveseljeni župljani. Slavlje je nastavljeno druženjem uz trpezu u župskoj dvorani.

Tekst: N.Špoljarić

Fotografija: Z.Kalazić

 
PDF Ispis E-mail

Održan 12. Susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Osječke regije

"Prihvaćajući životni križ, život pretvarate u živu molitvu"

Uz ovogodišnje geslo "Hvali, dušo moja, Gospodina" (Psalam 146) u osječkoj župi Uzvišenja sv. Križa 8. studenog je održan 12. Susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Osječke regije (Osječki istočni i Osječki zapadni dekanat, Čepinski dekanat i Baranjski dekanat). Susret tristotinjak gostiju i retfalačkih župljana protekao je u slavlju Boga molitvom, pjevanjem, sviranjem, recitiranjem, scenskim prikazima i dramskim igrama s porukama ljubavi, nade i radosnoga zajedništva u okviru duhovno-umjetničkoga programa te uz središnje večernje euharistijsko slavlje u župnoj crkvi koje je predvodio Alojz Kovaček, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije, uz suslavljenje župnika i župnoga vikara Pave Vukovca i Ivana Stipića.

Alojz Kovaček: Svojim životom živa ste propovijed našemu društvu

"Otvorenoga srce i duše, svaki je vjernik pozvan svojim životom slaviti Boga. Često nas na tom putu noge ne slušaju, naše srce je ranjeno i nema uvijek ljubavi za druge, ali dušom želimo slaviti Gospodina i životom ju sačuvati čistom slaveći Boga. Taj odsjaj duše vidite u našem pogledu. Ponizno molimo, neka nas Gospodin oslobodi duhovne sljepoće", uvodno je rekao Kovaček pozdravljajući sabrane vjernike u različitim službama žive Crkve. Osvrćući se na evanđeosko čitanje o sirotoj udovici koja je u hramsku riznicu ubacila tek dva novčića, "sve što je imala, sav svoj žitak", a bogati su uz veliku razmetljivost davali od svog suviška i, kaže Isus, zato je ona dala više od svih shvaćajući u svom siromaštvu da tko ima Boga ima sve, propovjednik je naglasio kako je udovica koja daje samu sebe Bogu nama primjer kao i to da mjerilo po kojem treba postupati nije količina, nego punina duše i srca, kazavši: "To je ljubav koja je Bogu mila, Bogu koji na križu daje svoju ljubav, samoga sebe. Bez križa nema kršćanstva. Takva je ljubav u vama. Prihvaćajući životni križ, život pretvarate u živu molitvu. Osobe sa invaliditetom jesu slika Kristova, a njihove obitelji su svojim životom živa propovijed našemu društvu." Napominjući kako je teško živjeti Isusovu istinu, Kovaček je istaknuo kako okupljene osobe sa invaliditetom i njihove obitelji žive svoju vjeru u obitelji i zato su Crkvi potrebni takvi kakvi jesu.

Majčinsko svjedočenje Marije Glavaš

Propovjednikove je riječi na kraju mise potkrijepilo svjedočenje Sanjine mame Marije Glavaš, župljanke župe Uzvišenja sv. Križa: "Kćer Sanja ima 31 godinu. Rođena je s mentalnim poteškoćama vidljivim od ranoga djetinjstva. Početak je bio tužan i težak, nešto neočekivano... Puno suza i zabrinutosti, brojna pitanja i raznih osjećaja obilježilo je tada mnoge moje dane i noći, ali svoje dijete volim i odgajam istom roditeljskom i majčinskom ljubavlju kao i svi vi roditelji. S vremenom Bog nam daje načina da sve lakše nosimo, naučimo i shvatimo. Imati dijete s mentalnom retardacijom nije samo manjak, već neki drugi način življenja svog obiteljskog života. Slijedili su odlasci liječnicima i mnogim drugim stručnjacima u razne ustanove, ustrajno godinama u želji učiniti sve što više pomoći svom djetetu u razvoju i napredovanju, fizičkom i psihičkom. I danas smo, također, pod stalnim liječničkim kontrolama i terapijama. Sanja pohađa Centar za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" u Osijeku, sada ide u radionicu za odrasle. Hiperaktivna je, puna priča i pitanja, najčešće istih. Voli društvo i kontakte poznatih i nepoznatih osoba. Ima i neko svoje razumijevanje srcem, uči i raduje se, ali i tuguje vrlo intenzivno sa svojim bližnjima i prijateljima. Obilježavaju je češće promjene raspoloženja i ponašanja, stoga zahtijeva stalni nadzor i moj dan je: otići na posao i biti sa Sanjom, ići tamo gdje možemo zajedno ili ostati kod kuće, ostaviti s vremenom svoje aktivnosti i zanimanja. Sanja u crkvu ide od malena. Crkva nam je drugi dom. Molitvu poznaje i voli. Sakramene je primila kasnije s velikom radošću. Isus i Marija su joj vrlo bliski. Aktivni smo u Zajednici "Vjera i Svjetlo". Zahvaljujemo brojnim mladim i nešto starijim prijateljima na svom vremenu koje su nam darovali u druženju i prijateljstvu u zajednici gdje mali i jednostavni ljudi s poteškoćama u mentalnom razvoju žive svoj život u potpunosti, nisu opterećeni svojim nedostacima, svjedoče da su voljeni od Boga. Ima lijepih i manje lijepih dana, nekad napornih, a nekad se našalite sami na svoj način. Većinom, svaki dan ponavljate i učite isto, svaki mali pomak je veliko zadovoljstvo. Samo uz molitvu i Euharistiju ja sam uspjela naći snagu, strpljenje i mir. Zahvaljujem dragom Bogu i našoj dragoj Gospi Mariji na svim radostima i predajem im i dalje naše živote i budućnost. Zahvaljujem i vama na strpljenju", kazala je hrabra majka Marija Glavaš otvorenim srcem koje je izmamilo gromoglasni, dugotrajni pljesak i suze iz zatreptalih srdaca sabranih u crkvi.

Duhovno-umjetnički program

Misa, obraćanja i duhovno-umjetnički program, marljivo pripremljen, prevođen je na hrvatski znakovni jezik zahvaljujući vjeroučiteljici Vesni Klir, a u programu su, uz voditeljstvo retfalačkih župljana Anne Jurković i Andreja Dorića, sudjelovali: DV Jelenko (uz vodstvo odgojiteljice Zdenke Beker), Klub roditelja i djece s teškim invaliditetom "Novi dan" (učiteljica Senka Koški), Dječji zbor OŠ Višnjevac (V. Klir i učiteljica Alma Mance), Centar za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" (vjeroučitelj Stjepan Šop i učiteljica Gordana Šop), vokalni solist Andrej Dorić (autor pjesama Zorislav Dorić), OŠ Ivana Filipovića (vjeroučitelji Dejana Babić-Hajduković i Ante Vuković), vokalna solistica Karla Forjan iz OŠ Ivana Filipovića, OŠ Višnjevac (učiteljica Jasna Dorić), Zajednica Vjera i svjetlo "Plamen ljubavi" koja u retfalačkoj župi djeluje od 2006. godine, pjesnikinje Lana, Tina, Petra, Tihana i Eva iz OŠ Retfala, glazbenici i pjevači rock skupine "Amos" Filip i Dubravko Lažeta te VIS-a Kairos Matej i Ana Galić, Robi Fabing i Iva Abičić. Organizator susreta je Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije uz nadbiskupijskog povjerenika Kovačeka. Program su osmislili članovi povjerenstva, animatori i volonterski suradnici u pastoralu uključujući Tomislava i Jelenu Vuko te iz retfalačke župe Kristinu Rebu i druge koji su povezali koordinatore domaćine: Katicu Andraši iz Caritasa, Nevenku Špoljarić iz ŽPV-a, Darinku Škaro, Dubravka Marojevića, redovnice Družbe sestara Naše Gospe, ŽEV, ŽPV i druge za ugošćivanje mnogobrojnih. Gotovo petosatno druženje u crkvi, dvorani i na otvorenom uz crkvu pomogli su angažirani župljani dijeleći okrjepu, stotinjak kilograma slastica-darova tridesetak vrijednih župljana, uključujući Nadu Biloš iz ŽEV-a.

Župnik Vukovac je naposljetku zahvaljujući za zajedništvo istaknuo kako osobe sa invaliditetom jesu primjer ostalima u dijeljenju ljubavi, kršćanske i ljudske povezanosti, u darivanju zagrljaja i razgovora koji inače nedostaje u obiteljima te iskrenom izražavanju prijateljstva i prave radosti zajedništva, a sve to ostvareno je tijekom regionalnog Susreta u Osijeku koji su izdašno poduprli donatori: Ascommerce, Sibaris, Katini kolači i Humanitarna udruga "Rijeka ljubavi" iz Osijeka.

Tekst: Nevenka Špoljarić

Fotografije: Zorislav Kalazić

 
PDF Ispis E-mail

12. regionalni Susret osoba sa invaliditetom i njihovih obitelji

Dobro nam došli, radosno vas očekujemo!

Retfalačka župa Uzvišenja sv. Križa po prvi puta bit će domaćin održavanja 12. Susreta osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Osječke regije (Osječki istočni i Osječki zapadni dekanat, Čepinski dekanat i Baranjski dekanat) radosno očekuje goste u nedjelju, 8. studenog. U suradnji sa Uredom za pastoral osoba sa invaliditetom Đakovačko-osječke nadbiskupije i nadbiskupijskim povjerenikom Alojzom Kovačekom program regionalnog susreta osmislili su volonteri. Okupljanje tristotinjak osoba počet će u nedjelju u 16.30 sati na prostoru župe (Žumberačka 53), a od 17 sati u župnoj crkvi će trajati službeni duhovno-umjetnički program uz moto „Hvali, dušo moja, Gospodina" (Ps 146).

U programu sudjeluju: DV Jelenko (dramska igra i pjesme Kad Isus dolazi i Isus voli svakoga), Klub roditelja i djece s teškim invaliditetom "Novi dan" (scenski prikaz Isus u našem srcu), Dječji zbor OŠ Višnjevac (pjesme na hrvatskom znakovnom jeziku gluhih Petar Pan i Šapni mi Bože), Centar za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" (učenički recital Bog mi je prijatelj), Andrej Dorić (pjesme Anđeli u Kosi i Gimnazijalci), OŠ Ivana Filipovića (scenski prikaz Drvo ima srce), Karla Forjan (pjesma Molitva), OŠ Višnjevac (scenski prikaz Prijateljstvo), Zajednica Vjera i svjetlo "Plamen ljubavi" (pjesme Ja, nosim Radost u srcu i Predivan) OŠ Retfala (učenički poetski recital: Tvoj znak, Moje nebo, Isus, Prijateljstvo), Rock skupina "Amos" (autorske pjesme retfalačkih župljana Filipa i Dubravka Lažete) i VIS Kairos (duhovne šansone). Nakon kraće stanke, sudionici, animatori, suradnici u pastoralu osoba s invaliditetom Osječke regije i gosti pripravit će se za sudjelovanje na svečanom večernjem euharistijskom slavlju koje će u 18.30 sati predvoditi nadbiskupijski povjerenik Alojz Kovaček, a suslavit će, uz župnika Pavu Vukovca, župni vikar Ivan Stipić i Nikola Kaurin.

Susret će završiti predviđenim druženjem uz okrjepu i slastice koje pripremaju vrijedni župljani. Očekuje se i odaziv donatora, župnih volontera za uređenje prostora i doček gostiju, a domaćinstvo se priprema uz vodstvo župnika, časnih sestara Družbe naše Gospe i župnih suradnika. Kolače (ovisno o vrsti) valja donijeti u župni ured u subotu od 17 do 18.30 sati (prije večernje mise). Dobro došlo bi i darivanje voća koje će biti ponuđeno gostima u dvorani i kod ulaza u crkvu na stolovima dobrodošlice.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 » > Kraj >>

Stranica 2 od 6