Sub8Pro2018

Obilježili smo 10 g. od blagoslova kapelice u samostanu Družbe sestara Naše Gospe

Na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2018. g. u samostanu Družbe sestara Naše Gospe, koje djeluju u župi Uzvišenja svetog Križa, svečanim smo misnim slavljem proslavili 10-tu obljetnicu blagoslova kapelice, posvećene upravo Bezgrješnom začeću BDM. Misno je slavlje predvodio naš župnik Ivica Martić, zajedno s župnim vikarom Robertom Djossou i vlč. Ivanom Živićem, župnikom iz Gunje, gdje također djeluje Družba sestara Naše Gospe.

„Zahvaljujem Vama sestrama koje toliki niz godina oplemenjujete svojim životom i radom našu župnu zajednicu, a onda i obitelji s kojima ste u blizini i činite nam život bogatijim“ rekao je naš župnik Ivica Martić, dodajući „Dok danas obilježavamo 10-tu godišnjicu ove kapelice u kojoj se naše sestre vjerno skupljaju na zajedničku molitvu i u slavlju Boga, okupljeni smo u ovom zajedništvu u kojem nas samo Bog povezuje i koji je puno snažniji i dublji od ljudskog zajedništva.“

„Zašto smo mi danas ovdje? upitao se župnik Martić u propovijedi, te dodao: „Mi smo ovdje da shvatimo da postoji jedna jedina osoba u kojoj savršeno vlada ono što Bog želi da bude i ono što ona stvarno jest. A ta osoba je njegova vlastita Majka. Melodija njezina života odsvirana je upravo onako kako je bila napisana. Ona je postojala u božjem umu dok još nije postojala ni jedna druga majka. Kada se mi rađamo, mi svoje majke ne možemo birati, one su nam jednostavno darovane, ali Bog je rođen od majke koju si je sam izabrao. To je jedini primjer u povijesti da je Sin htio Majku i Majka Sina. A kako ikad nitko nije bio bliži bogu nego žena koju si je on izabrao za Majku, nitko nije mogao biti čišći od Nje. I zato što je netko bliže vatri, to se više ugrije. Što je netko bliže Bogu, to je veća njegova čistoća. Tu posebnu njezinu čistoću nazivamo Bezgrješno začeće“, naglasio je župnik Martić.

Na misnom slavlju uz domaće sestre, bila je i vrhovna glavarica s. Martina Koprivnjak, sestre iz Gunje, sestre Provincije Marijinih sestara čudotvorne medaljice, koje također djeluju u našoj župi, te župni suradnici iz naše župne zajednice.

„Poštovane sestre, svećenici, dragi suradnici i dobročinitelji dobro nam došli i drago nam je da smo se okupili na svečanosti 10-te obljetnice posvete naše kapelice koja je bila 6.12. 2008. Uoči sutrašnjeg blagdana sv. Petra Fouriera, našeg utemeljitelja, koji je rekao „imajte dušu djevice i srce majke“ i „svakome koristiti, nikome ne škoditi“ . Vjerujem da ste vi, kao naši suradnici, prepoznali tu našu zauzetost u našoj župi da stvarno činimo ono što možemo učiniti, pratimo vas u svojim molitvama, preporučamo se u molitve i drago nam je da ste se odazvali i došli s nama proslaviti ovaj jubilej.“ rekla je kućna poglavarica s. Vianea Pezer, pozdravljajući goste koji su se nakon misnoga slavlja okupili u zajedništvu za stolom u kući. Radost susreta produžila se do poslijepodnevnih sati.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.