Ispis
Sri12Pro2018

Velika duhovna obnova

Vlč. Ciril Čuš, župnik župe sv. Arkanđela Mihaela iz Žetala, nedaleko Ptuja, u Sloveniji, predvodio je u srijedu, 12. prosinca 2018. g. svetu misu i duhovnu obnovu te euharistijsko klanjanje u našoj prepunoj crkvi Uzvišenja svetog Križa.

Duhovna je obnova počela prigodom za ispovijed i osobnim razgovorom s vlč. Cirilom, koji je i ovaj put imao pravu riječ za svakog vjernika.

„Došao sam ovdje da vam kažem da je Bog živ, da je istinski, da je pravi“ rekao je na početku svoje nadahnute propovijedi vlč. Čuš, u kojoj je vjernicima govorio o oprostu i božjoj ljubavi, a svoju je propovijed temeljio na vlastitom iskustvu i životnoj priči. Svjedočio nam je o svojem iskustvu oprosta, na temelju teškog zlostavljanja koje je kao dijete, godinama trpio od svoga oca, tada alkoholičara. „Oprost je temelj svega – oprostiti sebi, drugima, bezuvjetna ljubav i vjera u Isusa Krista“ poručio je okupljenim vjernicima vlč. Čuš. Bog ga je, kaže, vodio putem oproštenja, no nije bilo lako. Najviše su mu u tome pomogle krunica i karizmatska zajednica. „3 krunice, molitvena zajednica, sv. misa i ispovijed te klanjanje pred Presvetim“ to je ono što mu je dalo snagu i što i nama treba pomoći u svakodnevnim životnim situacijama, rekao je vlč. Čuš dodavši „čovjek ne živi samo od kruha nego od svake Božje riječi“.

„Moj je otac bio alkoholičar. Do 14. g. dobio sam puno udaraca, često mi je puta razbio glavu. Nisam znao što znači očinska ljubav – svjedočio nam je vlč. Čuš. Bio sam još mali kad sam počeo bježati od kuće, spavati po štalama, na sijenu, teško sam se nosio sa svakodnevnim obvezama i učenjem, bio sam depresivan, razmišljao o suicidu. Pitao sam se zašto je moj otac takav, a onda sam se susreo s Biblijom. Počeo sam ju čitati i odlaziti na mise i karizmatsku zajednicu. Tada još nije oprostio svom ocu nasilniku, koji je tukao i njegovu majku, već je do oprosta prošlo još neko vrijeme. Ocu je napokon oprostio, zagrlivši ga, stavljajući njegovu glavu na svoja prsa i rekao mu da ga voli i da mu oprosti za sve. „Nitko od nas nije mogao birati gdje će se i kada roditi, tko će mu biti roditelji. O tome je odlučio Bog koji nas voli i mi smo njegova ljubljena djeca bez obzira na sve. On nam oprašta sve naše grijehe kad ga iskreno zazovemo i zatražimo oprost. Zato i mi oprostimo svima onima koji su nam učinili neko zlo u životu. Ne smijemo zaboraviti da smo svi mi koji smo večeras tu, ljubljena djeca Božja, Bog nas voli, uvijek i bezuvjetno. Zato volimo i mi naše bližnje, pa i one koji su nam napravili nešto loše. Recimo im: ja ti opraštam i ja te volim. Tek kad oprostimo i mi ćemo biti zadovoljni i sretni. Bog može sve okrenuti na dobro. Molimo posebno sad u doba Adventa, neka Advent bude naš život, Gospodin dolazi k nama, a mi trebamo doći do njega. Otvorite svoja srca i neka kao svijeće gori naša ljubav prema Bogu, onda ćemo vidjeti koliko radosti i snage ćemo imati i koliko ćemo biti poluge u Božjim rukama“ rekao je na kraju svoje propovijedi vlč. Ciril Čuš.

Nakon svete mise uslijedilo je Euharistijsko klanjanje pred Presvetim i molitva za zdravlje duha, duše i tijela.

Misno slavlje glazbom i pjesmom animirao je župni Mješoviti zbor pod vodstvom s. Samuele Markanović te članovi Zajednice Sv. Obitelji koja djeluje u našoj župi.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.