Ned6Sij2019

Koncert Zbora mladih na svetkovinu Bogojavljenja

Na svetkovinu Sveta Tri Kralja ili Bogojavljenje u našoj je župi Uzvišenja svetog Križa, prema drevnoj tradiciji na jutarnjoj misi blagoslovljena voda, koju župljani mogu ponijeti u svoje domove. Toga su dana blagoslovljeni samostan Marijinih sestara od čudotvorne medaljice, te samostan Družbe sestara Naše Gospe.

Večernju svetu misu predvodio je naš župnik Ivica Martić, zajedno s fra Krunoslavom Kolarićem iz Svetišta Majke Božje Trsatske.

„Zbog događaja u Betlehemu uznemirio se sav Jeruzalem, a napose kralj  Herod, koji se jako bojao za sebe“ – rekao je na početku svoje propovijedi naš župnik Ivica Martić, te dodao: „I danas ima ljudi koji se jako boje za sebe i svoj život i učinit će sve kako bi došli do mira. Znamo iz povijesti i da je Herod u strahu za sebe, da mu netko ne bi uzdrmao stolicu, dao ubiti sva tri svoja sina, pa vlastitu ženu a potom i svu prvorođenčad u Betlehemu - iz straha. Što to mi činimo iz straha? Čovjek iz straha najčešće radi gluposti. Kada vidiš da te netko u životu povrijedi onda se pitaj koji strah taj čovjek mora nositi, kada vidiš da je netko prema tebi zao i da njegova djela prema tebi nisu dobra onda se pitaj koji strah toga čovjeka muči.  Mi možemo izazvati svojevrsnu sućut prema takvim ljudima koji su Herodova stila života i čine nepodopštine drugima, uništavaju tuđe živote, ali samo iz jednog razloga – jer su nesigurni u svoj život, jer ih je obuzeo strah i on vlada njima. Svjesni smo da postoje trenuci u našem životu gdje je nad nama vladao strah i da taj strah nije ništa dobro donio ni nama ni našim najbližima.“

Svetu je misu pjevanjem animirao naš Zbor mladih, pod vodstvom Adrijane Zetović. Nakon svete mise održali su  prigodni božićni koncert.  Okupljene su vjernike razveselili spletom prigodnih božićnih pjesama. Na klaviru ih je pratio Josip Blažević, Luka Petanjak i Jana Dukić na bubnju cajon  (kahon) , a u izvedbi pjesme „U to vrijeme godišta“ pridružio im se i naš župni vikar Robert Djossou na bubnju tam-tam.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.