Čet21Velj2019

Kanonska vizitacija u našoj Župi Uzvišenja Svetog Križa

U kanonskom pohodu koji se održava svakih 5 godina, u Župi Uzvišenja Svetog Križa, Osijek 6, Retfala, 21. veljače 2019. godine, kanonsku je vizitaciju, u ime nadbiskupa mons. Đure Hranića, obavio mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije, a konvizitator je bio vlč. Krešimir Čutura, vicerektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu.

Vizitacija je započela kratkom molitvom i pozdravom s domaćinima u župnoj crkvi. Zajedno sa domaćim župnikom vlč. Ivicom Martićom vizitatori su posjetili samostan Sestara Naše Gospe, potom Osnovnu školu Retfala, gdje su se susreli s ravnateljicom i nastavnicima, a potom su posjetili Samostan Marijinih sestara Čudotvorne medaljice, uz zajedničku molitvu u kapeli. Po povratku u župni ured, nakon obilaska župnih prostora vizitacija je nastavljena pregledom župne administracije, te razgovorom sa  župnikom, župnim vikarima i đakonom.  U poslijepodnevnim su satima održani susreti s predstavnicima raznih skupina koje djeluju u župi: Čuvarima saveza Sv. Josipa, MZ Sv. Obitelji, MZ Milosrdni Otac, Pokret žive krunice, Zajednice Vjera i svjetlo - Plamen ljubavi, članovima Odbora ŽPV-a za liturgijski i molitveni život : sakristankom, voditeljicama zborova, orguljašima, voditeljima liturgijskih čitača i ministranata.  Nakon toga vizitatori su razgovarali i s članovima Odbora ŽPV-a za naviještanje: vjeroučiteljima, katehetama, voditeljima skupina (ikonosikarstvo, Grow grupa, Biblijska skupina, Planinarska skupina Ivan Pavao II, Klub ljubiteja čršćanske knjige, Pastoral mladih, KMNL) i Medijskom skupinom župe. Susret je održan i s članovima Odbora ŽPV-a za karitativnu djelatnost: članovima župnog Caritasa, volonterima i misijskom skupinom.  Nakon toga, uz nazočnost poduzetnika s područja župe Retfala predstavljen je projekt nove župne kuće i pastoralnih prostora. U kasnim poslijepodnevnim satima održan je i susret s predstavnicima Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća. Na početku susreta vizitator je upoznao vjerničke skupine s važnošću kanonskog pohoda i prenio im nadbiskupove pozdrave, te ih upoznao s osnovnom  shemom pastoralnih susreta u okviru kanonske vizitacije, koja se odvija  s obzirom na tri glavna područja pastoralnoga djelovanja: naviještanje, liturgijski i molitveni život i karitativno djelovanje. Upravo je na taj način, odnosno prema toj shemi, oblikovano svako župno pastoralno vijeće u našoj Nadbiskupiji. Zato je, uz župnikovu službu i svećenike koji su na službi župnih vikara i đakona, ŽPV odgovorno za cjelokupni pastoralni život župne zajednice.

„Nismo došli samo da pregledamo ili prekontroliramo i  steknemo uvid u život i pastoralno djelovanje, već prije svega da posvjedočimo zajedništvo, da kažemo da je istina da ova osječka župa u Retfali pripada jednoj velikoj zajednici, zajednici Crkve, a to je naša Đakovačko-osječka nadbiskupija,  povezana  s drugim biskupijama i čini univerzalnu, sveopću crkvu danas pod vodstvom našega pape Franje, rekao je mons. Ivan Ćurić.  Svi smo uključeni u to zajedništvo i jako nam je lijepo bilo danas kad smo ostvarivali današnje posjete.

Mons Ćurić je uz koncelebraciju župnika Ivice Martića i župnih vikara Božidara Nađa i Roberta Djossou, predvodio večernje euharistijsko slavlje. U prigodnoj propovijedi  prisjetio se lijepih marijanskih molitava, među ostalim i jednog molitvenog niza koji se nalazi u Svetištu Gospe od brze pomoći u Sl. Brodu, koji između ostalih zaziva Gospi ima i 3 posebno značajna: „Da nam vjera bude živa i prosvijetljena, da nam se ljubav usavrši i da vjerno vršimo Božje zapovjedi“. Sve je zapravo cjelina, potreba nekog jedinstvenog našeg koraka i osobnog i zajedničkog.

Došli smo ponovno u „školu Evanđelja“ koje nas uvijek mudro poučava i odgaja za ono što je jako važno za nas ljude,  a to je jedna prava, životna zrelost. Lijepo je  kad za neku odraslu osobu, po godinama, možemo reći da je to“zrela osoba“ koja se zna postavljati pred laganim, manje važnim stvarima, ali i pred teškim, zahtjevnim, pred mukama i križevima i pred uspjesima i radostima. Životna zrelost je jako potrebna našem životu, ali je nezaobilazna iskustvu naše vjere.

 Život i vjera su nešto dragocjeno, u to valja ulagati. Znamo da je život najdragocjeniji, ali vjera i Božja riječ nikako nisu nešto sporedno, jeftino. nego vrijedno i dragocjeno. Zato je za našu vjeru jako važno baš prosvijetljeni i u živoj vjeri prepoznavati u svetištu vjere - Isusa Krista. Za nas je osnovni temelj vjere uvijek pogled na Krista, da se mi se sami nastojimo ogledati u Isusu, u njegovu nauku i u njegovim djelima.

2019. godine u našoj ćemo se nadbiskupiji spominjati 100-te obljetnice rođenja biskupa Ćirila Kosa. Kad bi on govorio o kršćanskoj vjeri upotrebljavao je jedan poseban izraz: govorio je da smo „svi mi Kristu posličeni“, neka nam ta sličnost s Kristom bude životni kompas, prvi i glavni putokaz svim našim koracima i mislima i riječima i djelima - rekao je, završavajući homiliju, mons. Ćurić.

Na kraju misnoga slavlja župnik Martić zahvalio je za posjet rekavši mu kako je ova župna zajednica  jedna doista „vrijedna i dobra obitelj“ kvasac ovog naselja, grada, ali i Nadbiskupije. Želja nam je da u Đakovo ponesete jedan plod rada naše zajednice – jednu ikonu Bogorodice s djetetom, nastale u radionici Ikonoslikarstva koja djeluje u župi. Nakon razmjene darova kanonska je vizitacija završena večerom s predstavnicima zajednice bračnih susreta i obiteljske skupine.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.