Ispis
Sub20Tra2019

Vazmeno bdjenje u našoj župi

Na Veliku subotu 20. travnja 2019. u našoj je župi održano Vazmeno bdjenje. Obredi Velike subote počeli su u 20 sati, službom svjetla odnosno, blagoslovom ognja ispred naše crkve od kojega je župnik Ivica Martić upalio uskrsnu svijeću, koja je u procesiji unesena u crkvu. Potom su brojni nazočni vjernici upalili svoje svijeće od nje. Hvalospjev uskrsnoj svijeći otpjevao je naš župni vikar Božidar Nađ. Onda smo uz svjetlost svijeća slušali službu riječi. U krsnoj službi blagoslovljena je voda, kojom se krste djeca.

„Isusovo uskrsnuće pomaže nam shvatiti da grijeh ne vlada nama. Da možemo činiti iste grijehe, ali ne biti iste osobe. Da možemo umirati kao i drugi, ali za razliku od drugih ići mirno k vratima smrti. Uskrs nam govori kako je smrt realna, ali nije cijela istina Uskrs nas vodi u pravu istinu. Kad se prepustiš Bogu, ni strah više nije isti. Kad se njemu predaš, sve ozdravlja. Kad u strah pustiš ljubav, ne pada ti na pamet činiti isti grijeh. Uskrs nam govori da ne treba prestati griješiti jer se bojimo Božje odmazde, već to činimo iz čiste ljubavi prema Bogu. ...

Za vjeru ti treba drugi. Netko tko te voli, jer samo ljubav diže iz mrtvih, samo je ona sposobna vraćati u život. Stoga kad god netko koga ne voliš, ti ga i nesvjesno guraš u grob, u smrt. Uskrs je ponavljanje istine svima nama: Bog je ljubav, on te ljubi. Dopusti da te Bog već sada uskrisi. Vjeruj da si ljubljen. Ako samo to shvatiš, ne treba ti ništa drugo. Neka se večeras vidi da slaviš Uskrs, neka se večeras čuje da želiš život. Znaš kako? Ne dopusti sebi da postoji itko koga ne voliš. Kad svima pružiš svoju ljubav, na tebi će samo ostati samo ljubav. A ljubav nema kraja, ona ne sluti, već zna da smo stvoreni za vječnost.“ – rekao je među ostalim u svojoj propovijedi župnik Martić.

Poslije vazmenog bdjenja, pred crkvom su se vjernici okupili uz uskrsnu čestitku i zakusku. Još jednom zahvaljujemo svima koji su donijeli kiflice, kolače, sokove i vino za zajedničku zakusku.

Sretan Vam i blagoslovljen Uskrs!

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.