Sub4Svi2019

Proslava Svete potvrde (krizme)

Naši mladi župljani, njih 89-ero, primilo je u subotu 4. svibnja 2019. g. sakrament Svete potvrde, na svečanom misnom slavlju koje je predvodio krizmatelj mons. Marin Srakić, biskup u miru, zajedno sa župnikom Ivicom Martićem, župnim vikarima Božidarom Nađem i Robertom Djossouom, te nadbiskupijskim tajnikom i bivšim župnim vikarom Domagojem Lackovićem.

„Spremni smo primiti Duha Svetoga i njegove darove“, rekla je predstavnica ovogodišnjih krizmanika. Jasno vidimo da se nakon krizme mnogi naši vršnjaci udaljavaju od Boga i Crkve. Mnogo je tomu razloga, a u našem gradu i previše. Nastojat ćemo surađivati s Duhom Svetim i njegovim i dignuti se iznad sivila naše letargične sredine s namjerom da služimo Bogu i svom narodu. Danas, na raskrižju života, kad tražimo svoje životne putove, preporučujemo se u vaše molitve, molitve naših svećenika i čitave župne zajednice. Molimo Vas, dragi Oče, ovu svetu Misu prikažete za nas, naše obitelji, našu župnu zajednicu.“ rekla je predstavnica ovogodišnjih krizmanika. U znak dobrodošlice i zahvalnosti predali su biskupu Srakiću buket cvijeća i prilog za zakladu dr. Nikola Dogan.

U svojoj propovijedi mons. Marin Srakić, biskup u miru, posebno se obratio našim krizmanicima, govoreći im o izabiru pravoga puta, koji ponekad ne daje sreću, ali daje zadovoljstvo – „Izabrao sam pravi put“. Isus je pravi put, rekao je, dodavši „ Dragi krizmanici, kad budete u trenutku dileme što činiti, nemojte zaboraviti da ste jednoga dana primili krizmu – Duha Svetoga, dar Isusa Krista koji je obećao da će vas voditi svojim putem, jer je On sam put. Mi idemo za njim, ne kao ovce, već idemo za onim koji je izišao pravim putem, koji je prešao onu krajnju granicu našega života – smrt i došao do uskrsnuća.“

„Dragi krizmanici! Danas kada budete došli za svoje obiteljske stolove, onda ne zaboravite ne samo da ste svečari, već danas vi preuzimate važnu ulogu – da svjedočite drugima, najprije u svojoj obitelji, a onda i pred zajednicom. Nemojte započeti objed, a da se vi, kao današnji slavljenici, ne pomolite, blagoslovite ručak i pozdravite sve svoje goste. Također vaši roditelji gledaju vas kako ste stasali rastom i sigurno gledaju u vas nadajući da ćete im rasteretiti puno stvari u životu.

Ako ne sada, već za godinu dvije, rasteretiti puno stvari koje oni čine za vaše obitelji. No istim tim očima gleda vas i crkva, vaša župna zajednica i ja kao župnik. Gledamo u vama odrasle mladiće i djevojke koji ne samo da mogu doprinijeti svojoj obitelji i svijetu, već i svojoj crkvi. Zato, dobro došli! Rado ćemo vam povjeriti mnoge dužnosti, obveze i brige naše crkve“ rekao je, među ostalim, naš župnik Ivica Martić, zaželjevši im svako dobro i zahvalivši svima koji su sudjelovali u organizaciji ovoga slavlja.

„Vi ste dobro svladali obred sakramenta Svete potvrde, tako da je to doista znak da želite rasti prema zrelosti vašega kršćanskoga i građanskoga života. Ne dajte Osijek nikome!“ poručio je ovogodišnjim krizmanicima biskup Srakić, te dodao „Koji put kad razmišljate i izgleda teško. Ali tko će voljeti Osijek bolje od vas? Neka vas Duh Sveti u tome jača, hrabri i prosvjetljuje“ rekao je prilikom blagoslova krizmatelj Marin Srakić, biskup u miru.

Današnje su misno slavlje svojim pjevanjem uljepšali naš Mješoviti zbor i solistica Lucija Kuleš.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.