Ned19Svi2019

Odlazak bogoslova u Osijek

Izvor: Vrhbosansko bogoslovno sjemenište

U subotu 18. 5. 2019. u popodnevnim satima skupina od sedam bogoslova s đakonom vlč. Adnanom Petrom Jašarevićem i rektorom preč. dr. Josipom Kneževićem uputili su se na pohod župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku, domaću župu našeg bogoslova Darka. Bogoslovi su u večernjim satima stigli u župu gdje ih je dočekao župnik vlč. Ivica Martić u zajedništvu s kapelanima Božidarom i Robertom.

Nakon kratkog predaha i upoznavanja s župnikom bogoslovi su se uputili k obiteljima u kojima su odsjeli za vrijeme svoga boravka u Osijeku, a nakon večere kratko su razgledali grad. Za nedjelju 19.5. je bilo predviđeno da sve četiri mise bogoslovi animiraju svojim pjevanjem, čitanjem i na kraju svjedočenjem o svom pozivu. Bogoslovski zbor je svojim pjevanjem uljepšao svete mise.

Cilj ovoga pohoda je bio moliti sa župnom zajednicom za nova duhovna zvanja te potaknuti one koje razmišljaju o duhovnom pozivu. Svojim osobnim svjedočenjem pod misama bogoslovi su predstavili život i rad u bogosloviji te iznijeli osobno svjedočanstvo svoga duhovnog poziva, a župljani su svojim novčanim prilozima podržali bogosloviju koja je potrebna obnove. Na misama u 7.30 i 18.30 prigodnu homiliju je uputio naš đakon vlč. Jašarević gdje je istaknuo važnost glavne teme Evanđelja a to je ljubav, te potaknuo župljane na činjenje dobra po Isusovu primjeru te da svi budemo svjedoci milosrdne Božje ljubavi koja nam se obznanila kroz križ Kristov kako bi jednom u nebeskoj domovini mogli kao braća i sestre zajedno živjeti.

Svete Mise u 9 i 11 sati predvodio je preč. Knežević koji se osvrnuo na evanđeoski odlomak pete nedjelje kroz godinu “Iz konteksta današnjeg evanđelja dade se primijetiti kao da bi Isus ipak želio ostati, biti prisutan među nama u ovom svijetu. I prije odlaska daje im novu zapovijed po kojoj će biti jasno da je ostao prisutan među nama, a to je ljubav. Ljubite kaže, jedni druge. Isus nas ovime poziva usvojimo njegove osobine, crte njegova lica takoreći, njegovo ponašanje, kako on tako i mi. Ljubite jedni druge – tako ćete uskrsnuti. „

Na kraju svake mise župnik Martić je izrazio radost zbog pohoda bogoslova njegovoj župi te naglasio da mu je posebno drago vidjeti mlade ljude koji su pošli za Kristom puni nade i poleta, te je sve nas preporučio u molitvu svojim župljanima. Ovaj susret se završio nakon večernje mise te večerom za koju se pobrinuo župnik. Iskreno se zahvaljujemo župniku vlč. Ivici, kapelanima, časnoj sestri Nadi Šestak i svim obiteljima u kojima su bogoslovi bili smješteni . Bogoslovi su u kasnim večernjim satima  sretno pristigli u Sarajevo.

Više fotografija u Fotogaleriji.