Čet20Lip2019

Tijelovo u našoj župi

Svetkovina  Tijelova i ove je godine svečano obilježena u našoj župnoj zajednici, svetim misama, te  tijelovskom procesijom nakon večernje svete mise u 18.30 sati.

U svojoj je propovijedi naš župnik Ivica Martić progovorio o svetoj misi, pokušavajući nam je približiti.

“Siguran sam da u vašim obiteljima ima mladih ljudi koji kažu. “Ja ne želim ići na misu, ne želim ići u crkvu. Ja ništa od toga ne dobivam.” A znate li zašto? Jer ništa ne donosite. Jer ne činite nikakvu žrtvu, ne ulažete nikakav trud kako biste razumjeli što je to misa. Pojednostavljeno -  misa je put prema Kalvariji i tim pute vi se držite za križ na kojem je Krist i ostavite ga ovdje, danas. Kad god se služi misa, mi postavljamo križ. To je misa: nastavak Kalvarije. I kako bismo u tome mogli sudjelovati, vi morate donijeti svoje male križeve i staviti ih pred Gospodina, to je misa” rekao je župnik Martić.

“Ne možete razumjeti svetu misu ako niste ništa uložili od samog sebe, ako si niste dali truda, ako ne živite sakramentalni život, ako se ne ispovijedate, ako vam Bog nije sve. Zato ćemo to otajstvo koje nas vodi do neba pokazat ćemo svijetu ovdje na zemlji, kad izađemo iz naše Crkve. Naš ponos – rekao je na kraju propovijedi župnik Martić.

Nakon svete mise uslijedila je  tradicionalna tijelovska procesija s Presvetim oltarskim sakramentom - od župne crkve, retfalačkim ulicama sve do samostana Marijinih sestara od čudotvorne medaljice (Dvorac Pejačević).

U procesiji su sudjelovali ministranti, prvopričesnici, župnik s Presvetim, časne sestre, pjevači, DVD orkestar, vatrogasci, udruge te brojni župljani.

Nakon procesije i završne molitve u dvorištu Dvorca Pejačević, održano je zajedničko druženje uz kolače, kiflice i sokove koje su naši župljani donijeli u samostan.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.