Uto25Lip2019

Ljetovanje ministranata

Od 18. - 25. lipnja 2019. godine, dio ministranata naše župe, ljetovao je u Zatonu kod Zadra. Priroda ovoga ljetovanja je ispunjena duhovno – rekreativnim sadržajima, koje smo u potpunosti i ostvarili.

Osim naših 14 ministranata te voditelja vlč. Božidara Nađa i vlč. Roberta Djossuoa, na ljetovanju je bilo i 13 ministranata iz župe Rođenja BDM - Semeljci, zajedno s filijalama Kešinci i Koritna, na čelu s vjeroučiteljicom Anitom Bošnjak, zatim 5 ministranata iz župe sv. Nikola Tavelić – Slavonski Brod 4 te jedan ministrant iz Višnjevca, župa Rođenja BDM.

Po dolasku u Zaton, nakon ručka i smještanja u sobe, odmah smo pohitili na plažu kako bi zadovoljili želju najmanjih koji su bili oduševljeni viđenim. Nakon višesatnog kupanja i sunčanja, vratili smo se na večeru, a nakon toga igrali razne igre, te umorni od puta otišli na počinak. Sljedećega jutra, dan smo, kao i uvijek, započeli sa svetom misom u župnoj crkvi posvećenoj Rođenju BDM. Zatim smo se zaputili na doručak, a nakon toga, naravno na plažu. Neki su se sunčali, neki skakali s mola, a naši najmanji su tražili rakove te ih smjestili u bazen koji su im iskopali u pijesku. Nakon ručka i popodnevnog odmora, zaputili smo se u „kamp“ koji smo istraživali te se kupali na njihovoj plaži. Dan smo zaključili šetnjom te zajedničkom molitvom. Svakoga dana raspored je bio sličan; sv. misa, doručak, plaža, ručak, odmor, plaža, večera. No naše večeri su uvijek bile drugačije. Tako smo u srijedu otišli do „kampa“ te prisustvovali zabavi, vozili autiće, igrali veliki šah, penjali se, jeli kolače i štošta drugo. Naše planove je jedino poremetila kiša uz slabu grmljavinu, koja je preplašila najmanje, ali je brzo zaboravljena.

U četvrtak smo organizirali „Talent show Zaton“ na kojem je sudjelovalo 6 izvođača ili skupina. Ova manifestacija je bila vrlo ozbiljno organizirana te je imala ocjenjivački žiri, voditeljicu, pa čak i reklame. Prvo je nastupila skupina „Svjetlost“ koja nam se predstavila pjesmom. Zatim su nas dobro nasmijale „Jagodice Bobice“ nakon kojih nas je oduševila „Marty Party“. S jednakim žarom nastupili su i „Hahari“, nakon kojih nas je par trikova s loptom naučio „Košarkaš“. Show su zaključili „Kekose“ – i nakon kojih je uslijedilo zbrajanje glasova. U finale je prošla „Marty party“, „Kekose“ i „Hahari“, a nakon još jednog nastupa, pobjedu su odnijeli „Hahari“ te dobili prigodan poklon paket.

U petak popodne smo se autobusom zaputili do Zadra. Tamo smo bili na plaži, posjetili uvijek atraktivne „Morske orgulje“, te nažalost oštećeni „Pozdrav Suncu“. Također smo posjetili i crkvu sv. Donata, Arheološki muzej i još puno toga.

U nedjelju navečer smo se pješice zaputili do 5 km udaljenog Nina moleći Gospinu krunicu. U Ninu smo posjetili „najmanju katedralu na svijetu“ – crkvu sv. Križa, brončani kip biskupa Grgura Ninskog te ostale znamenitosti i atrakcije.

U ponedjeljak navečer smo se ponovno zaputili do „kampa“ gdje smo vozili u mini autoškoli, izbjegavali prepreke, skakali na trampolinu, upoznavali se s internacionalnom kuhinjom, pjevali, plesali i još štošta drugo.

Posljednjega dana smo spremili stvari i kuću te se radosni zbog odličnog zajedničkog vremena i novih poznanstava, tužni zbog rastanka, ali ponajviše zahvalni dragom Bogu što nas je blagoslovio velikim blagodatima, zaputili za Slavoniju. U nadi da ćemo isto ponoviti i sljedeće godine.