Ispis
Pet28Lip2019

Proslava Presvetog Srca Isusova kod kapelice

I ove smo godine u našoj župnoj zajednici 28. lipnja 2019. g. prigodno obilježili svetkovinu Presvetog Srca Isusova. Ujutro je održana sv. misa u župnoj crkvi, a večernja je sveta misa, kojoj je prethodila molitva krunice i svečana procesija te prigodni recital naših najmlađih župljana (za koji tekst piše i priprema djecu gospođa Blanka Kundakčić), održana kod kapelice, na raskrižju Psunjske i Čvrsničke ulice.

Tako je nastavljena tradicija mise na otvorenom uz zavjetnu kapelicu posvećenu Presvetom Srcu Isusovu 1936. g, koju je i ove godine organizirao bračni par Katica i Stjepan Đukić.
Svetu je misu predvodio vlč. Mario Žigman, studentski kapelan i nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih, u koncelebraciji s našim župnikom Ivicom Martićem i župnim vikarima Božidarom Nađem i Robertom Djossouom.
„Današnja svetkovina Presvetog Srca Isusova želi nas podsjetiti da gledamo Božjim očima, odnosno, da uđemo u tajnu Božjega srca, srce koje je simbol ljubavi Boga prema čovjeku. Možemo se upitati: „pa kakva je to Božja ljubav?“ Ako čitamo svece i njihova svjedočanstva lako ćemo pronaći kako mnogi govore da je Božja ljubav prema čovjeku tolika da bi Isus došao u ovaj svijet, čak i zbog jednog grešnika, čak bi uzeo križ i otišao na Kalvariju zbog samo jedne duše koju je potrebno obratiti i koju je potrebno izvesti na pravi put“ rekao je u svojoj propovijedi vlč. Žigman, te dodao: „Stoga smo i mi pozvani da svoje srce uvijek izgrađujemo po uzoru na Isusovo srce. Neka naše srce bude srce puno ljubavi i strpljenja, u prvom redu prema onima s kojima živimo ali i prema drugima koje svrstavamo u skupinu onih za koje nema nade....Svatko je od nas braćo i sestre potreban svakodnevnog obraćenja po kojemu ćemo svoje srce izgrađivati po Božjem srcu, srce koje je blago i ponizno i unatoč našim lutanjima ne smijemo zaboraviti da Bog u svakome od nas vidi neprocjenjivo bogatstvo zbog kojeg se isplatilo otići na drvo križa, proliti svoju predragocjenu krv, očistiti nas od naših nečistoća kako bi nas vratio u radost očeva doma. Neka nas ova svetkovina braćo i sestre uvijek podsjeća na Isusa koji daje svoje srce za nas, koji se predaje i koji nas podsjeća da u njegovu srcu uvijek pronalazimo snagu, radost i smisao svoga života.“ rekao je, završivši propovijed vlč. Žigman.
Župnik Ivica Martić zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji večernjeg misnog slavlja, kojim se nastavlja tradicija duga 83 godine. I djeca su, prigodnim recitalom zahvalila svećenicima na njihovom trudu, darivajući ih buketima. Nakon misnoga slavlja naš je župni vikar Božidar Nađ izmolio Litaniju Presvetom Srcu Isusovu.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.

 

Svećenici dragi!

Dok bude ovog misnog slavlja pored kapelice male,
Za Vas riječ hvala u recital stane.
Hvala za sve poticajne misli koje ste podijelili s oltara,
One daju ohrabrenje koje mir u srcu stvara.
Hvala i za blagoslov koji iz Vaših posvećenih ruku slijedi,
On nam u borbi protiv svake kušnje zlata vrijedi!

Vaše riječi nama daju krila
I nadu i utjehu u danima sivila.
Molitve će naše biti hvala za sve što činite za nas
Za ovo Euharistijsko slavlje održano danas.
Svima okupljenima od srca želim,
Da se i na godinu na istom mjestu s vama zajedno veselim!

Živjeli i hvala!
(Napisala: Blanka Kundakčić)