Ispis
Sri31Srp2019

Slovenski katolički skauti u našoj župi

U srijedu, 31. kolovoza 2019. godine, oko podneva u našu su župu došli Katolički skauti iz Slovenije. „Oni su na proputovanju kroz Hrvatsku zastali u Osijeku, a potom idu put Srijema i do Beograda. Došlo je njih dvadeset i dvoje, neki od njih voze se biciklom, dok ih ostali prate s kombijem.

Ovo je na neki način njihovo hodočašće, neka dragi Bog po njihovoj žrtvi i susretom s ljudima blagoslovi njihove korake i njihov Zdrug katoličkih izviđača“ – rekao je pozdravljajući ih na večernjoj svetoj misi, na kojoj su oni bili nazočni,  župnik Ivica Martić, te dodao: „Nama je to čast, da su se tako spontano našli baš u našoj župi.“

„2007. godine sam se prvi put susreo sa skautima i otad sam u skautizmu, duhovnik sam u našoj nadbiskupiji za skaute koji tek niču kao zajednica, rekao je župnik Martić.  Pokušavamo ih nekako organizirati i sigurno da i ovaj spontani dolazak slovenski katoličkih skauta po kojem Duh Sveti želi i u našoj župi i nadbiskupiji potaknuti upravo ovo rijetko djelo, ovu žrtvu,  da mladi ljudi ne samo po svojoj domovini, već i po svijetu ovako lijepo pjevaju, da su spremni spavati u vrećama za spavanje u dvorani, da su si sami napravili ručak i večeru, doista su vrijedni.“ Ovom prigodom župnik Martić poklonio im je maramu s izvezenim simbolom klasa žita od 1. zdruga skauta naše Nadbiskupije.

Većina je članova Katoličkih skauta iz Slovenije koji su nas posjetili iz mjesta Homec, 50-ak km udaljenog od Ljubljane. Do Maribora su došli vlakom,  a potom su neki biciklom, a ostali kombijem krenuli prema Beogradu. Već su  zastajali u Virovitici i  Podravskoj Moslavini. Nastavili su prema Osijeku i tako se slučajno, oko podneva, našli pred našom crkvom Uzvišenja Svetog Križa. U našoj im je župnoj zajednici lijepo i oduševljeni su gostoljubivošću, rekli su nam vođe njihove skupine. Prespavali su u našoj župnoj dvorani te sutradan ujutro, u četvrtak, nakon doručka nastavili svoj put prema Beogradu. Iduće im je stajalište Bačka Palanka.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.