Sub31Kol2019

Hodočašće u Pleternicu Gospi od Suza

Na svetkovinu Gospe od Suza, 31. kolovoza, pedesetak župljana na čelu sa vlč. Božidarom Nađem, župnim vikarom, zaputilo se na hodočašće u Pleternicu.

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević. Pozdravljajući svećenike, redovnike i redovnice te nekoliko desetaka tisuća hodočasnika, biskup im je izrazio poštovanje jer su prihvatili poticaj u srcu da danas u Pleternici s Marijom hvale i slave njezina Sina Isusa Krista, jedinog spasitelja čovjeka. Zahvalio im je za plemenitost srca koju su ponijeli na ovo hodočašće kako bi Isusovoj Majci očitovali svoju odanost i posvjedočili ljubav. Pozvao ih je da Marijinoj majčinskoj blizini povjere svoje patnje i zbunjenosti svim onim što se oko njih događa, kako bi ih Isus Krist njezinim zagovorom ispunio svojim svjetlom i snagom.

U homiliji je biskup rekao da želi govoriti o aktualnom stanju u Hrvatskoj, ali ne s nekih negativističkih polazišta, nego u svjetlu naviještene Božje riječi, koja nas podsjeća tko smo mi po Bogu, i po Isusovom otkupiteljskom djelu, kojemu je na sasvim poseban način poslužila njegova Majka. Kazao je kako sv. Ivan u naviještenom evanđeoskom ulomku izvješćuje da se Isus – pod čijim križem je on stajao zajedno s njegovom Majkom, s Marijom Kleofinom i Marijom Magdalenom – nije potužio svojoj Majci kako teško trpi, niti je zapomagao da mu pomogne, nego ju je proglasio učenikovom majkom, a ljubljenog učenika njezinim sinom. Biskup je ustvrdio kako je Isus tim činom svoju Majku povjerio i svima nama za majku, a nas njezinoj majčinskoj ljubavi, proglasivši nas tako njezinim sinovima i kćerima, i da ta vjernička povjerenost kršćana Isusovoj Majci traje već dvije tisuće godina, a u našem hrvatskom narodu trinaest stoljeća. Stoga u našem razmišljanju tko smo mi, nije dovoljno nabrajati tek neke ljudske podatke, nego nam valja polaziti od činjenica povezanih s križem Isusovim, i Marije koja nas najdublje povezuje s njime, između ostalo je naglasio biskup.
Nakon popričesne molitve uslijedila je služba svjetla, pohvala i molbenica Isusovoj Majci. Procesija s likom Gospe od Suza prolazila je kroz mnoštvo hodočasnika, koji su joj molitvenim poklicima, pjesmama i podizanjem upaljenih svijeća iskazali svoje vjerničko poštovanje i sinovsku odanost.

Više fotografija u Fotogaleriji.