Ispis
Pet13Ruj2019

Proslava  „Križeva“ u našoj župi

Misa uočnica 

„Zagledani smo u taj sveti znak koji u nama pobuđuje ljubav, koji nam pokazuje Božje milosrđe“ rekao je na početku svete mise koju je predvodio u predvečerje blagdana Uzvišenja Sv. Križa fra Matija Marijić, župni vikar župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara, u koncelebraciji s našim župnikom Ivicom Martićem, te župnim vikarima Božidarom Nađem i Filipom Sertićem.

„Braćo i sestre! Mi se večeras nalazimo u ovoj crkvi, spremamo se za sutrašnje slavlje, blagdana Uzvišenja Sv. Križa. Upravo na tom drvetu, sv. križu, upravo je to onaj  znak  koji nam pokazuje Božju ljubav“ rekao je na početku propovijedi fra Matija Marijić, te dodao: „Ono mjesto gdje je Božja ljubav zasjala na najveći način jest upravo ovaj sveti znak, znak križa. Tkogod sumnja u Božju ljubav ili milost, treba prvo pogledati u križ, jer on raspršuje svaku, pa i najmanju sumnju o tome da li nas Bog ljubi i koliko mu je stalo do nas. Tu, u tom trenutku križa, u najtežim trenucima našeg Gospodina na njega se sručilo sve moguće i nemoguće zlo ovoga svijeta. Sručilo se na njega i nije uspjelo. Kao veliki val kad se svom silinom sruči na stijenu i razbije na tisuće kapljica. Upravo se to dogodilo na križu. Tu je pobijeđen svaki grijeh i svako zlo. Tu smo, braćo i sestre, mi spašeni. Onaj najteži trenutak života našega Gospodina postao je najveći blagoslov koji mi uživamo i danas. Križ nam šalje poruku da u svemu onom teškom što nas može snaći i opteretiti u životu, ne ostanemo sami, nego da sve ono što nas optereti povežemo s Bogom kao što je to činio i naš Gospodin. Kad svoju muku povežemo s Bogom, tada ona može postati izvor velikog blagoslova za nas, ali ne samo za tebe, već i za one oko tebe, s kojima se susrećeš. Zato ne treba bježati od svojih križeva, od onog što nas opterećuje, jer kad bježimo –ne rješavamo ništa. Upravo svem tom što je problem idemo ususret, ali ne sami, nego zajedno s našim Gospodinom, kojemu je sve moguće. U tim se trenucima otvaraju velike perspektive i to su trenuci u kojima se svašta može dogoditi. Čovjek koji ne bježi od svojih problema, koji ima hrabrosti prepoznati svoje slabosti, to je čovjek koji se bori protiv samog sebe. Postoje mnoge stvari protiv kojih se i za koje se borimo, ali jedna od najvažnijih borbi je borba protiv samih sebe. ..Još ću reći samo jednu stvar koja piše i na zidu vaše crkve : „Ženo evo ti sina, sine evo ti majke“. Bog nam je u trenutku križa dao svoju majku da bude i naša majka. Na tom putu kojim idemo u njoj imamo veliku pomoć, ruku koja nas vodi kratkim i vrlo sigurnim putem do Boga. Zato na tom putu nemojmo nikad nju zaboraviti, prihvatimo ruku koja nam je pružena i pođimo pema Bogu koji je izvor svake radosti“ – rekao je, među ostalim u svojoj propovjedi o Križu fra Matija Marijić.

Zahvaljujući fra Matiji Marijiću, naš župnik Ivica Martić je rekao kako je  razmišljajući kako da se uvedemo u blagdan koji nam prethodi, prvo se sjetio Vukovara, tražio je prikladni zbor i otkrio VIS Damjan.

Upravo je VIS Damjan animirao večernje misno slavlje, a nakon njega održali su i kratki koncert duhovne glazbe. VIS Damjan je glazbena skupina mladih pri župi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Sastav je dobio ime „Damjan“ jer je s djelovanjem počeo u godini u kojoj se obilježavala 800-ta obljetnica franjevačkog reda manje braće, a te je godine u župi bio i križ sv. Damjana, koji im je iznimno drag. Animiraju svete mise, sudjeluju na raznim duhovnim susretima, na festivalima duhovne glazbe, humanitarnim i drugim koncertima. Svojim pjesmama i pjesmama duhovne glazbe razveselili su i okupljene župljane u predvečerje našeg blagdana Uzvišenja Svetog Križa. 

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.