Pet20Ruj2019

Svjedočanstvo života u misijama

U petak 20. rujna večernju je svetu misu u 18.30 sati u našoj župi predslavio vlč. Antun Štefan, zajedno s našim župnikom Ivicom te župnim vikarima Božidarom i Filipom. Vlč. Štefan nacionalni je ravnatelj papinskih misijskih djela u RH, te bivši misionar koji je 18 g. djelovao u Beninu, u Africi (odakle je vlč. Robert, koji je 2 g. proveo kao župni vikar u našoj župi).

U svojoj nadahnutoj homiliji, vlč. Antun je govorio o odlascima, kako o onima po dekretu – misleći na vlč. Roberta, tako i o onima u vječni život – misleći na svoga prijatelja Andriju Šokca. „Odlasci su uvijek teški, ta osoba nam nedostaje, ali nije izgubljena. Ona i dalje ostaje dio Crkve, dio Isusa. Jer svatko je od nas dio Isusa, dio Crkve gdje god bio“, rekao je na početku homilije.

Nastavljajući o izazovima misija, vlč. Antun je između ostalog rekao: „I prije no što sam ja došao tamo, Isus je došao. Isus je pripremio teren. Nije on rekao: Idite ja ću doći! Ne. Ja ću doći, a onda ćete vi za mnom. Isus je onaj koji dođe prvi i koji priprema teren. Lako je nama onda, braćo i sestre, biti dobri i sveti svećenici kad imamo Isusa koji uvijek prije nas i sve napravi… „Najveći je misionar, misionar koji je na koljenima“, kaže vlč. Štefan. On je u dobi od 26 g., kao mladi svećenik otišao u Afriku, a kada bi se ujutro probudio, prije no što bi išta počeo – kleknuo i sklopio ruke, to mu je bila snaga, kaže. „Sklopljene ruke u molitvi, mijenjaju sve.“

„Došao sam vam reći hvala, što hoćete biti kršćani, što volite Isusa, što se držite zajedno kao tijelo Kristovo. I vama dragi svećenici hvala što volite ovaj narod, što se brinete za taj narod, što ga hranite riječju Božjom, tijelom Kristovim, što ste primjer ovom narodu. A vi, braćo i sestre, nemojte prestati moliti za nas, svećenike i biskupe. Treba nam vaša molitva!“ rekao je između ostalog vlč. Antun,.

„Dragi velečasni Toni, zahvaljujem što si napustio svoj dom, kako bi došao u dom svog prijatelja koji više nije ovdje među nama. Zahvaljujem za tu gestu u ime naše župne zajednice, u ime obitelji Šokac, koja je izgubila svoga vrijednog člana obitelji – rekao je naš župnik. U isto nas vrijeme smrt i druge poteškoće zbližuju da se sjetimo onog pravog prijatelja koji čini naše korake smislenim. Ova župna zajednica uvijek će Vas rado vidjeti. Kako je ovdje bio vlč. Robert, koji je bio blagoslov, istina tihi, ali blagoslov, sa svojom dobrotom i osmijehom, tako smo i dalje na raspolaganju za misije.“ rekao je na kraju sv. mise naš župnik Ivica.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.