Sub28Ruj2019

Hodočašće u Mariju Bistricu i Ivanec

Pod geslom „Kristu Gospodinu posličeni“ održano je nadbiskupijsko hodočašće u Mariju Bistricu i Ivanec povod 100-te obljetnice rođenja biskupa Ćirila Kosa. Među 4000 vjernika iz cijele nadbiskupije Đakovačko-osječke, bili su i vjernici naše župe pod vodstvom vlč. Božidara i vlč. Filipa, župnih vikara. Svetu misu u Mariji Bistrici predslavio je nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić, u zajedništvu sa nadbiskupom u miru, mons. Marinom Srakićem, pomoćnim biskupom mons. Ivanom Ćurićem, te sedamdesetak svećenika.

Prije početka misnog slavlja, u svečanom ophodu na prostor crkve na otvorenom, unesen je kip Gospe Bistričke. U homiliji, nadbiskup Đuro je tumačeći navješteni evanđeoski odlomak, između ostaloga rekao: „Isus, blaženstvo i veličinu svoje majke Marije vidi u njezinoj suradnji s Bogom i u njezinoj poslušnosti Božjoj riječi. Rodbinstvo s Isusom, krvne veze, pa i činjenica da je netko njegova majka, nisu sami po sebi razlog nečije veličine i blaženstva, nego je od svih tih veza važnija poslušnost Božjoj riječi i njezino vršenje. Ako je Blažena Djevica Marija uz Božju pomoć i milost, kojom je bila obdarena, mogla postati i ostati velika po svom vjerničkom predanju i stavljanju same sebe čitavim svojim bićem Bogu na raspolaganje, onda to možemo i mi“, dodao je.

Nakon svečanog misnog slavlja, hodočasnici su se zaputili u Ivanec, u župu krštenja biskupa Kosa kako bi sudjelovali u svečanom bogoslužju Prve Večernje te blagoslovu spomen-obilježja s likom biskupa Ćirila. Spomen-obilježje s likom biskupa otkrili su nadbiskup u miru Marin Srakić i apostolski upravitelj Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak, dok je nadbiskup Đuro predvodio blagoslovnu molitvu. Nakon što je mons. Mrzljak izrekao pozdravnu riječ, uslijedilo je svečano bogoslužje Prve Večernje te nagovor biskupa Marina u kojem je između ostalog rekao kako će napraviti iznimku te neće govoriti o biskupu Kosu, već će „riječ dati biskupu Kosu“. Nadbiskup Marin također je istaknuo kako je biskup Kos bio je poznat propovjednik te je okupljenim vjernicima pročitao dijelove nadahnute homilije biskupa Kosa, koju je izrekao 15. svibnja 1988. u svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića kod obreda podjele đakonata. Na kraju liturgije Večernje, zahvalnu riječ uputio je nadbiskup Đuro, a po izlasku iz župne crkve hodočasnici su se zadržali s domaćim vjernicima koji su nas prekrasno dočekali i počastili. Nakon toga smo se zahvalni i duhovno okrjepljeni uputili natrag prema Osijeku.