Ispis
Uto8Lis2019

Devetnica Gospi koja razvezuje čvorove

Znakovito u listopadu, dok se pojačano duhovno sabiremo u pobožnosti Majci Božjoj, u našoj smo župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa 4. listopada, uoči večernje mise, počeli devetnicu Gospi koja razvezuje (razmrsuje) čvorove. Svake večeri s početkom u 17.45 sati predvoditelj pobožnosti (župnik ili župni vikar) ispred kipa Gospe Fatimske počinje molitvenu pobožnost činom pokajanja, zazivom Duha Svetoga (BDM je hram Duha Svetoga) i Vjerovanjem. Župna molitvena skupina pobožnost nastavlja krunicom.

Pobožnost uključuje meditaciju, molitvu „Mariji koja razvezuje čvorove“ i Gospine litanije, dok vjernici simbolično uže sa svezanim čvorom (predstavlja nerješivu životnu poteškoću, probleme) stavljaju s potpunim pouzdanjem pred Majku Mariju. Završetak pobožnosti Gospi koja razvezuje čvorove bit će 13. listopada (nedjelja) svečano upriličen procesijom sa svijećama poslije večernje mise kada ćemo Gospu častiti hodnjom od župne crkve do Gospina kipa ispod zvonika na Retfalačkom groblju.

Vrijedno je spomenuti kako devetnica Gospi koja razvezuje čvorove jest omiljena pobožnost pape Franje koji je, dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, tijekom svog boravka u Njemačkoj vidio i ostao zadivljen slikom Djevice Marije „koja razvezuje čvorove na vrpci bračnoga života“ i s događajem koji se s njom povezuje. Od tada je počeo širiti ovu pobožnost, a poslije njegova izbora za Papu, u katehezi je 12. listopada 2013. godine na Trgu sv. Petra u Rimu govorio o Djevici Mariji kao onoj koja razvezuje bolne čvorove našega života.

N.Špoljarić

Više fotografija u Fotogaleriji.