Ispis
Ned13Lis2019

Završetak pobožnosti Gospi koja razvezuje čvorove

Nakon večernje mise u nedjelju, 13. listopada 2019. g. procesijom sa svijećama od župne crkve do kipa Gospe ispod zvonika na retfalačkom groblju obilježili smo završetak pobožnosti Gospi koja razvezuje čvorove, koja je prvi put održana u našoj župnoj zajednici.

„Nekada su naši stari s razlogom stavili Gospin kip tamo, mnogi ljudi prolaze kroz to groblje, trebaju se zaustaviti, trebali bi se sjetiti da ima  netko tko je prekinuo zlo u ovom svijetu, a to je bila Gospa – jedna od nas. Nije gledala ništa zlo i rekla je potpuno Bogu DA i po njenom da - njen je sin pobijedio cijeli svijet“ – rekao je naš župnik Ivica Martić.

U procesiji su, moleći krunicu, išli križ, ministranti, svećenici, pjevači, te ostali narod Božji. Po dolasku na retfalačko groblje molili smo, što je ujedno bio i završetak pobožnosti Gospi koja razvezuje čvorove. Tražili smo Gospin blagoslov, a nastojat ćemo, bar jednom mjesečno (prve subote u mjesecu) održavati pobožnost kod Gospinog kipa, posebno pokret žive krunice, kao i sve druge, koji budu mogli. Posebno ćemo se moliti za sve naše obitelji, a i naše drage pokojne. Mnogi su nas napustili, a da se nikad nismo pomirili ni oprostili. Možda su otišli s teretom grijeha, molimo da nebeska i ova zemaljska crkva ostanu povezani upravo u molitvi – rekao je župnik Martić, zahvaljujući svima koji su sudjelovali na pobožnosti i što njeguju lijepe trenutke koje imamo u našoj retfalačkoj župnoj zajednici.  Namjera je obnoviti i urediti to područje da izgleda dostojanstveno, da sva ta  sveta mjesta koja su s razlogom tamo, i ostanu sveta, predložio je župnik Martić.

Vjernici su lampione položili podno križa na retfalačkom groblju, a tamo su, simbolično zapaljeni i čvorovi koje su vjernici tijekom pobožnosti donosili u crkvu.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.