Sri27Stu2019

Duhovna obnova u našoj župi

27. studenoga 2019. počela je trodnevna duhovna obnova u našoj župi, koju je predvodio p. Ike Mandurić, DI. Obnova je započinjala sv. misom, nakon koje je uslijedio prigodni duhovni nagovor.

„Dragi župljani župe Uzvišenja sv. Križa – pozivam Vas da ovih dana u ovu duhovnu obnovu unesete sve svoje ambicije i sve svoje želje koje duh Božji nadahnjuje u Vašem srcu“,

rekao je na početku duhovne obnove p. Mandurić.  „Duhovna obnova u koju sad ulazite ne tiče se samo Vas. Nemojmo u nju ulaziti tražeći nešto samo za sebe nego shvatimo i uđimo s ambicijom da ovo bude duhovna obnova župe i da u našim molitvama ima mjesta i za one koji ne znaju doći ili ne mogu doći na sv. misu, koji ne znaju ili ne mogu moliti, koji očajavaju, jedina slamka spasa njima su naše molitve. Unesimo u nju i našu katoličku crkvu, našu Domovinu i naše naraštaje. ..Duhovna je obnova nešto što se nikad ne tiče samo pojedinca, nego to je aktivnost cijele crkve“..

U svojoj propovijedi p. Mandurić je, govorio o tomu kako danas u kršćanstvu vlada neki trend da mislimo da će neprijateljstva i ratovi prestati. No, to kaže, nikad neće biti. I Isus je govorio da će uvijek biti progonstva......nikad mira za kršćane i za Kristove biti neće. Baš zato što su Kristovi, a knez ovog svijeta je đavao, on mrzi čovjeka, njegov je zakleti neprijatelj. On je mrzitelj čovjeka od početka i uvijek će tako biti. I dok god je svijeta, on nikad neće Bogu oprostiti zato što je stvorio i zato što voli čovjeka.

Upravo o tomu – zašto nas Krist toliko ljubi – pater je govorio i u prigodnom duhovnom nagovoru, nakon sv. mise. Podijelio je s nama svoja razmišljanja .. I njega je, kaže, mučilo pitanje zašto nas Bog ljubi i shvatio je. Naime, i čovjek voli sve što je lijepo i dobro, stvari, priče, krajolik, haljinu, cipele. Kad nešto volimo, volimo to zato što je to lijepo i dobro. Volimo lijepu priču, propovijed, misao.. sve lijepo, lijepi zalazak sunca, zvijezde.. ne možeš ih ne voljeti, kad je toliko lijepo. Tako i Bog, ustvrdio je pater.  To je i logično, jer je čovjek kruna svih stvorova – zapmtite to, naglasio je p. Mandurić. Čovjek je remek djelo, kruna svih stvorova, Bog se iskazao stvarajući svoj maksimum... htio je dati najbolje što može jer je tako dobar...... Zašto nas Bog voli i ako smo sagriješili, upitao se, zašto nam ipak bezbroj oprašta. Kod proroka Izaije stoji na jednom mjestu: „Ti si moj“ – to je odgovor. Ljubavi pucaju, ali otac i majka svoju djecu ne zaboravljaju, unatoč svemu i svima. Zašto? Zato što si njihov. Tako i Bog, što god mi radili, on nas ostaviti neće jer smo mi njegovi. I to se promijeniti neće....Ali Bog od nas traži i želi da i mi na jednak način volimo sebe, ali ne na narcisoidan način, već da volimo ono zašto sam stvoreni i da dopuštamo da nas Bog ljubi. ..

Nagovor je završio sugestivnom molitvom.

Tekst i foto: ZUSK

  • 02