Ned1Pro2019

Sestre Kćeri Božje ljubavi govorile su nam o porukama bl. Drinskih mučenica

Na prvu nedjelju Došašća, na sv. misama u 9,00 i 11,00 sati s nama su bile sestre Kćeri Božje ljubavi iz Zagreba. O porukama bl. Drinskih mučenica, na kraju sv. mise govorila nam je s. M. Ozana Krajačić, FDC, vicepostulatorica kauze Drinskih mučenica. “U propovijedi smo čuli da se govori o budnosti, o spremnosti za susret.

Danas želimo nakratko, svi zajedno uzdići pogled prema blaženicama, bl. Drinskim mučenicama koje su 2011. g. proglašene blaženima. One su dar crkvi, a ne samo nama sestrama u Družbi. One su u Došašću podnijele mučeništvo (15. prosinca 1941.) bile su spremne, bile su budne djevice, bile su one koje su spremno dočekale Krista.

Za vrijeme rata, 1941. g. u samostanu Marijin dom na Palama živjelo je 5 sestara. Iako su svima činile dobro, a ponajviše susjedima i mještanima pravoslavcima, predvečer 11. 12. 1941. g. četnici su opkolili samostan i svih 5 sestara nasilno odveli u pravcu Goražda. Samostan Marijin dom nakon toga su opljačkali i zapalili. Sestre su te večeri, zajedno s nekoliko drugih zarobljenika, započele svoj četverodnevni križni put po brdima i šumama Romanije, po oštroj hladnoći i dubokom snijegu. Uz razna preslušavanja, prijetnje i vrijeđanja, put ih je najprije vodio do Sjetline, gdje je 76-godišnja s. M. Berhamana, iznemogla od puta, odvojena od ostalih sestara i zadržana. Ostale sestre odvedene su u Goražde i smještene u vojarnu na drugi kat. Iste večeri, 15. prosinca 1941. četnici su provalili sestrama u sobu i nasrnuli na njih, tražeći od njih da ostave svoj način života. U obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće, sestre su skočile kroz prozor, nakon čega su noževima usmrćene i bačene u Drinu. Glas o mučeničkoj smrti ovih pet sestara, poznatih u narodu kao Drinske mučenice, brzo se širio od samih početaka. Nadbiskupijski postupak za njihovu beatifikaciju otvoren je u Sarajevu u prosincu 1999. g. a nakon njegova završetka postupak je nastavljen na Kongregaciji za kauze svetaca u Rimu. Nakon pozitivnog ishoda i zaključka teoloških i ostalih stručnjaka, u siječnju 2011. g. papa Benedikt XVI. odobrio je njihovo proglašenje blaženima.

“Budući da je sredinom prosinca njihov godišnji spomen, dobro je da u Došašću, kad počinjemo sveto vrijeme, da se nadahnemo njihovim primjerima.”rekla je s. Ozana koja je govorila okupljenim župljanima i o porukama bl. Drinskih mučenica. Na izlasku iz crkve vjernici su mogli uzeti prigodne materijale, kako bi, kaže s. Ozana, osvježili spomen na bl. Drinske mučenice, da im se zagovaramo. Molimo ih za zagovor u našim potrebama i nasljedujemo njihov primjer. Neka nas njihove poruke potaknu i zagovaraju i obitelji i sve nas da znamo svaku okolnost života iskoristiti za razvoj svetosti na što smo svi pozvani” zaključila je s. M. Ozana Krajačić.

Tekst i foto: ZUSK