Ispis
Sub7Pro2019

Hodočastili smo Gospi Osječkoj u crkvu Sv. Križa:

Pridružujući se hodočasnicima osječkih dekanata i naša je župa Uzvišenja sv. Križa sudjelovala 7. prosinca u devetnici u čast Gospi Osječkoj. Ispunili smo franjevačku crkvu Sv. Križa marijanskom pjesmom, otvorenim srcima za pobožnost i euharistijsko slavlje, a poslije „Posvetne molitve Gospi Osječkoj“ i zavjetnog ophoda oko oltara s kipom Gospe i Djetešcem Isusom nastavljen je radosni slavljenički ugođaj u zajedništvu sa župnikom Ivicom Martićem, župnim vikarom Božidarom Nađem i gvardijanom Franjevačkoga samostana sv. Križa fra Antom Perkovićem, OFM, koji je i ove godine pripravio srdačnu dobrodošlicu.

Osobita je čast sudjelovati na uočnici svetkovine Bezgrešnog začeća BDM (8. prosinac) kod fratara u Tvrđi i svečani ugođaj došašća osjetio se posvuda, a osobito na večernjem euharistijskom slavlju koje je pjevanjem uveličao mješoviti župni zbor uz orguljsku pratnju s. Samuele Markanović (Družba Marijinih sestara čudotvorne medaljice). „Marija je bila potpuno otvorena Bogu. Advent nas poziva da se i mi, iščekujući u radoznalosti, potpuno otvorimo Isusovom rođenju i sjećajući se otajstva Bezgrješnog začeća BDM zahvalimo za milosrđe“, uvodno je kazao župnik te u propovijedi, s predbožićnom porukom razmatrao Mariju u došašću, približio evanđeoski tekst (izvješće sv. Luke) o Marijinu odlasku k rođakinji Elizabeti pojasnivši „tri razloga Marijina odlaska ujedno poticaja i triju načina kako se trebamo pripremati za Isusov dolazak: služenjem drugima, slavljenjem Boga u zajednici i rastom u vjeri“ zaključujući kako nas Crkva poziva u došašću na poseban način kroz sudjelovanje u karitativnoj akciji, dolazak na zornice, ispovijed, duhovnu obnovu i čitanje te slušanje Božje riječi.

Propovijed

„Nakon što joj je anđeo navijestio da će roditi, Marija je pohitila u gorje svojoj rođakinji Elizabeti. Možemo samo misliti koliko je Marija imala razloga za brigu oko vlastite sudbine, jer se našla trudna izvan braka, s pričom u koju nitko neće povjerovati. No, Marija ni na tren ne misli na sebe, trči kako bi služila svojoj rođakinji, Elizabeti za koju saznaje da je također trudna, što je u staračkoj dobi vrlo teško i opasno, pored toga što je nemoguće. Marija juri da joj pomogne! Drugi razlog zašto Marija ide jest da bi slavila Boga s nekim tko ju razumije. Elizabeta je doživjela čudo vrlo slično Marijinom stoga trči k njoj kako bi zajedno izrekle zahvalu Bogu. Treće, Marija ide jer je htjela na svoje oči vidjeti Božje čudo o kojem joj je anđeo govorio. Čudesa jačaju našu vjeru, daju nam polet i snagu za ustrajnost u teškim vremenima koji Mariju tek očekuju. Ova tri razloga Marijina odlaska k Elizabeti jesu tri poticaja i načina kako se trebamo pripremati za Isusov dolazak: služenjem drugima, slavljenjem Boga u zajednici i rastom u vjeri. Upravo je to ono na što nas Crkva poziva u ovom vremenu došašća kroz razne karitativne akcije, dolazak na zornice, ispovijedi, duhovne obnove… Kako se u svojoj obitelji, u svom domu, pripraviti za Isusovo rođenje? Najmanje važna priprema za božićne blagdane jest ona materijalna. Čini mi se da se tu najviše potrošimo, a najviše pretjeruju prebrižne domaćice. Sezonska čišćenja, priprema sto vrsta kolača, slanje čestitki, kupovina darova, ukrasa, borova itd. su sve sporedne stvari. Kaže poruka koju sam ovih dana dobio na Viber: 'Došašće nije vrijeme čišćenja kao da nam dolazi sanitarna inspekcija.' Došašće je vrijeme u kojemu čekamo Boga. Krist želi da najprije uredimo dušu, a ne kuću. Stoga svima preporučujem da prije ovoga Božića obave sezonsko čišćenje duše dobrom ispovijedi; prozrače svoje domove tako što će pustiti svježinu Duha Svetoga u svoj život; operu zastore na svom srcu, uklonivši sve brige i tjeskobe, a prazne površine u dnevnom boravku ukrase nadom i radošću. Najbolji pokloni za one koje volimo su strpljivost i brižno slušanje, sve ostalo si mogu sami kupiti. Nema većega dara za djecu od dara vjere: Pričajte im o svojem obraćenju i koliko vama Bog znači u životu! Naravno, da biste u svemu tome uspjeli, potrebna je disciplina duha i sve već rečeno: molitva, post, sakramenti i Sveto Pismo“, kazao je župnik Martić u homiliji završivši ju poukom o nezamjenjivoj majci.

Održana je devetnica bila priprava proslave svetkovine Bezgrješnog začeća BDM i tradicionalno, od 29. studenog do 7. prosinca, u hodočašću sudjeluju sa svojim župnicima, župnim vikarima, zborovima i orguljašima župe osječkih dekanata, a ove godine: župa Sv. Mihaela, Rođenja BDM (Višnjevac), Svete obitelji (Jug II), konkatedralna župa Sv. Petra i Pavla, ap. (Gornji grad), Preslavnog Imena Marijina (Donji grad), Sv. Josipa radnika (Industrijska četvrt), Sv. Ćirila i Metoda, slav.ap. (Novi grad), Sv. Luke, ev., (Josipovac) i Uzvišenja sv. Križa (Retfala). Hodočasnici su predmolili večernju marijansku pobožnost, slavili mise uz liturgijsko pjevanje župnih zborova, a slavlja su završavala posvetnom molitvom Gospi Osječkoj koju je predmolio gvardijan Perković, ujedno započinjući sa slaviteljima zavjetni ophod oko oltara praćen marijanskom pjesmom. Središnje prijepodnevno euharistijsko slavlje Bezgrješnog začeća BDM (8. prosinca) predvodio je mjesni poglavar isusovačke zajednice u Osijeku o. Ivan Ike Mandurić, DI, a suslavili su gvardijan Perković i ovogodišnji zlatomisnik vikar Franjevačkoga samostana u Tvrđi fra Svetislav Stjepan Krnjak.

Vrijedno je podsjetiti kako hodočašćenja osječkih župa u crkvu Sv. Križa posvećenu 1732. godine traju organizirano na blagdan Bezgrešne od 1967., a u poraću od 1994. godine, dakle ove 2019. je srebrni jubilej pohoda Gospi vezan uz Dan grada Osijeka u suverenoj Hrvatskoj, ujedno jubilej krunjenja kipa Gospe Osječke s malim Isusom obnovljenim krunama koje je u veljači 1994. u Vatikanu blagoslovio papa Ivan Pavao II, a krunjenje u Osijeku obavio apostolski nuncij u RH nadbiskup Giulio Einaudi na Blagovijest (25. ožujka). Tom su događaju pribivali brojni župljani retfalačke župe. Gotički Gospin kip u Tvrđu k franjevcima došao je 1703. iz franjevačkoga samostana u Gyudu kako bi bio spašen od Rakoczijevih pobunjenika, a kasnije dozvolom crkvenih i državnih vlasti ostaje trajno u osječkom utočištu i 1752. biva stavljen u središte oltara ispod križa. U pisanim spomenicima naziv Gospa Osječka prvi put se spominje 1758., a 1762. naziva “Premoćna Majka, Gospa Osječka”. Kip Gospe Osječke dočekao je 7. lipnja 2003. Svetog Oca na zrakoplovnom uzletištu Klisa tijekom njegova pastirskoga pohoda Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji i tada je Papi darovana spomen medalja u srebru s likom Gospe Osječke.

Tekst i fotografija: N. Špoljarić

Više fotografija u Fotogaleriji.