Ispis
Sub15Velj2020

Seminar za bračne parove u Đakovu

Sedmi seminar za bračne parove u organizaciji Bračnih i obiteljskih savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije i  Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja održan je 15. veljače 2020. godine u prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Voditelji ovogodišnjeg seminara koji je nosio naziv „Pomozimo nositi teret jedni drugima“ bili su bračni par doc. dr. sc. Sara i dr. sc. Drago Jerebic, profesori s Teološkog fakulteta u Ljubljani te psihoterapeuti na Družinskom institutu „Bližina“ u Celju.

Uvodne pozdrave uputili su voditelj Savjetovališta doc. dr. sc. Josip Bošnjaković i pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić.

U zanimljivom predavanju i radionici koje su vodili pred punom dvoranom bračnih parova, misao vodilja bio je biblijski tekst iz poslanice Galaćanima 6, 2:  „Nosite jedni bremena drugih i tako ćete ispuniti zakon Kristov“.  Često se bračni parovi nalaze u začaranom krugu istih pogrešaka i sukoba, oko kojih  se godinama sukobljavaju, a to  su zapravo vapaji da nas drugi čuje. Radi se često o emocionalnom izričaju, odnosno ono što nosimo u sebi, a drugome ne možemo izraziti, ili ne znamo, ili nas drugi jednostavno ne čuje, započeo je svoje uvodno izlaganje voditelj Jerebic.

Za odnos je važna dobra emocionalna povezanost, jer je to ona fina nit koja povezuje i učvršćuje odnos. Sigurna privrženost je nešto što nosimo od djetinjstva jer već prema njoj gradimo i stvaramo odnose u kasnijoj odrasloj dobi. Najčešće teme sukoba u paru su: raspodjela poslova, neslaganje oko odgoja djece, novac, intimnost, odnos prema užoj obitelji, ovisnosti, nevjera i sl. To su teme oko kojih se parovi često vrte u krug i ne nalaze izlaz. Kada mi želimo da nas supružnik čuje i pogleda, ponekad reagiramo vikom, ljutnjom, a ponekad izbjegavanjem. Dobro je prepoznati naš način reagiranja u takvim situacijama. Parovi koji imaju bolju emocionalnu vezu, istraživanje je pokazalo, zdraviji su i bolje se oporavljaju od bolesti i različitih stanja, čulo se u izlaganju.

Nadalje, voditelji su istaknuli kako je važno učiti se emocionalnoj pismenosti, kako međusobno razgovarati, izražavati osjećaje i ono što se događa u nama. To je jednako bitno i za žene i za muškarce. Kada osjetimo da drugog nije briga za nas, različito reagiramo. Ponekad se otvorimo, a ponekad se udaljimo i  zatvorimo. Najčešće je to model onoga što smo naučili u svojoj primarnoj obitelji. Takav model često preslikavamo i na odnos s Bogom, a možemo ga prepoznati po tome jesu li naše molitve samo puko izgovaranje različitih molitvenih obrazaca ili je to osobni razgovor s Bogom u kojem mu govorimo o sebi.

Na seminaru je uz našeg župnika sudjelovalo i šest parova naše župe: Martin i Marija Jurković, Dinko i Ivana Vujić, Renato i Snježana Marijanović, Hrvoje i Manda Stazić, Kristijan i Manuela Rack, Ivan i Suzana Pejić. Svi prisutni su ostali oduševljeni izvedenom temom.