Ispis
Sri26Velj2020

Čista srijeda - Pepelnica u našoj župi

“Danas je Čista srijeda ili Pepelnica što znači da je počela Korizma. Vrijeme priprave za Uskrs. Vrijeme intenzivne molitve, posta i obraćenja. Upravo su to trenutci kada na poseban način trebamo misliti o svojoj prolaznosti života. Zato ćemo danas i popepeliti svoje glave da pokažemo poniznost pred Gospodinom, da mu pokažemo da smo se spremni obratiti” rekao je na početku večernje svete mise naš župni vikar Božidar Nađ.

“Na prvi dan Korizme, čitanja koja smo čuli nam donose snažan osjećaj žurnosti. Kao da se sprema neki veliki događaj koji bi mogao biti odličan, ali samo ako se u obzir uzmu upozorenja.” rekao je na početku propovijedi vikar Nađ, pojašnjavajući okupljenim vjernicima večerašnja čitanja. „A koji je to strašan, potencijalni događaj na koji smo upozoreni? Crkva daje odgovor u dijeljenju pepela: 'sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti'. Drugim riječima: “umrijet ćeš”. Ne znaš ni kada ni gdje ni kako. A što činiš da se pripremiš za dan svoje smrti, za dan dolaska pred Gospodin? Današnjim nas danom Crkva želi protresti, kao što roditelj pokušava protresti svoje dijete koje ide krivim putem. Govori nam – shvaćaš  li koliko je ovo značajno i koliko bi se pozitivno trebao pripremiti… Mnogi ljudi, nažalost, nisu svjesni svog duhovnog života, niti se pripremaju za smrt. Ne mole se, ne čitaju Sveto Pismo, ne primaju sakramente, ne idu na misu, ne kaju se za svoje grijehe. U jednom trenutku počnu nazivati dobrim ono što je zapravo grijeh. Opravdavaju se kako to “svi čine”. … Vrijeme je da se pokajemo za svoje grijehe i da ozbiljno shvatimo dan suda koji nas očekuje. Upravo je sada vrijeme milosti kad Bog osigurava lijekove protiv grijeha i vitamine milosti kako bi mogli postati sveti. Znači sada – ne kasnije… Crkva nas danas također podsjeća i na određivanje prioriteta u životu. Mi često previše brinemo o svom novcu, kući, autu, fizičkom izgledu, o svom zdravlju, o tome što ljudi misle o nama itd. Ali ništa od toga zapravo nije važno jer sve su to zapravo prolazne stvari. A što je s onim što je stvarno važno? Što je s tvojom dušom i njezinom dobrobiti, što radimo sa svojim životom, kamo smo krenuli. Znamo  li, volimo li, služimo li Bogu? Te stvari, nažalost, privlače premalo pažnje u životima većine ljudi. Nebitne, brze stvari su naša strast, dok se najvažnije stvari ignoriraju. Zato sada, za vrijeme Korizme, Crkva poručuje: 'stani, promisli, promijeni se'…što radiš kako bi se pripremio za susret s Bogom? Tvoje tijelo i stvari ovoga svijeta su samo prah, a tvoj vječni život je važan. Svoju dušu trebaš njegovati, davati joj redovito lijek sakramenata, molitve, svetoga pisma, zajedništva.. Sada je vrijeme. Ozbiljno to shvatimo. Sjeti se toga često i zapitaj se gdje ćeš biti kad se oglase posljednje trublje“, između ostaloga je rekao naš župni vikar.

Okupljenim vjernicima u našoj prepunoj župnoj crkvi, obred pepeljenja, uz riječi “Obrati se i vjeruj Evanđelju” te „Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ podijelili su naš župnik Ivica Martić i župni vikar Božidar Nađ.

Više fotografija u Fotogaleriji.