Ispis
Čet27Velj2020

Sudjelovanjem u „Večeri dobročinitelja“ osnažujemo kulturu života

Inicijativa „40 dana za život - Hrvatska“ tijekom započele korizmene kampanje u Osijeku održava molitveno bdjenje ispred KBC Osijek, na jednomu od 37 mjesta bdjenja u 35 hrvatskih gradova, a 27. veljače članstvo osječke podružnice Inicijative, uz vodstvo našega župljanina Predraga Pavičića, te udruge „Hrvatska za Život“ organizirali su program „Večer dobročinitelja“ održan u hotelu „Osijek“. Uz geslo večeri „Primite u baštinu Kraljevstvo“ (Mt. 25,34), večer radosnoga zajedništva uz darivanje za uspješnu gradnju kulture života u Hrvatskoj protekla je duhovnom ozračju uz molitvu, pjesmu, svjedočanstva majki i očeva te predstavljanju programa i tiskovina.

Dvjestotinjak, među njima najbrojniji su retfalački župljani, okupili su se s angažiranim podupirateljima kulture života od začeća do prirodne smrti i pozdravili su aktivnosti pro-life zajednica u borbi za život ujedno se pridružujući bitci za život tako što su darovali dobrovoljni novčani prilog za podupiranje kulture života te izrazili spremnost trajnog podupiranja. Večer je molitvom i poticajnim nagovorom otvorio vlč. Ivica Martić, župnik župe Uzvišenja sv. Križa koji je, podsjećajući na evanđeosku pouku o ludim i mudrim djevicama, kazao kako mi, kršćani trebamo biti mudre djevice imajući ne samo svjetiljke već i ulje koje je označava vjeru: „Krist nikada nije bio protiv grješnika, nikada nije izišao iz ljubavi prema životu. Život nastaje tamo gdje je ljubav, a kršćani moraju ostvarivati ozračje ljubavi u svojoj obitelji, na ulici, poslu u svojoj sredini. I u skrovitosti, kako upućuje Božja riječ, skrivajući od farizejskih pogleda dati milostinju, postiti, moliti... Nije važno što ljudi vide već što vidi Bog.

Aktivnosti Inicijative u Osijeku predstavio je P. Pavičić istaknuvši važnost pokrenutog novog programa Iscjeljenje očeva srca pri udruzi „Hrvatska za život“ koji provodi skupina muškaraca te je ovogodišnja korizmena kampanja za zaštitnika izabrala sv. Josipa, Gospinog zaručnika i poočima Isusa Krista, moleći njegov zagovor za muškarce naše domovine „da ih ohrabri i podigne u borbi za nerođene te im bude uzor i bije nad njima“. Lidija Dugan, voditeljica Inicijative u Vinkovcima i regionalna koordinatorica za Slavoniju, pojasnila je kako se program Inicijative temelji na Bibliji i služenju, odnosno na tri stupa: molitvi i postu, miroljubivom bdjenju i osvješćivanju lokalne zajednice, istaknuvši konkretne primjere iz prakse molitve, bdjenja i spašavanja, ujedno plodove dosadašnjega djelovanja u Hrvatskoj vidljive u 65 ljudskih života spašenih od sigurne smrti! Riječ je o djeci koju znaju imenom, a spašena su zalaganjem Inicijative. “Ova je večer zahvalnosti i dobar izbor ulaganja u apostolat za život. U svakom nerođenom životu je Isus, u njemu je Životvorac Duh Sveti jer Bog je Stvoritelj. Smatramo se posebnim što možemo živjeti i imati priliku u drugima gledati Isusa Krista. Nama je Božić kada se dijete rodi“, rekla je Dugan. Prikupljena novčana sredstva organizatori će u 2020. godini koristiti za brojne aktivnosti, ponajprije za trudnice, majke, očeve i djecu u potrebi (stanarina, režije, prehrambene, higijenske i kućanske potrepštine, lijekovi, obrazovanje…), za Centar za život i savjetovalište za trudnice u Zagrebu i u Splitu, Centar za život u Vukovaru i podizanje spomenika stradaloj trudnici Ružici Markobašić, zatim za održavanje korizmene i jesenske kampanje, Program za iscjeljenje rana pobačaja kod žena „Oprostom oslobođene“, Program za iscjeljenje rana pobačaja kod muškaraca „Iscjeljenje očeva srca“, projekt „Muževni budite“ i dr.

Tijekom večeri zahvalnost Gospodinovu pozivu za služenje u „40 dana za Život“, za oprost i izlječenje izrazila je potresnim hrabrim svjedočenjem Vukovarka Dušica Šoljić, koje je zaključila: „Dragi Bog je obilnim blagoslovom nagradio moje obraćenje, sada sam u sretnom sakramentalnom braku i mogu samo reći da je naš Bog milosrdan i milostiv, da nas neizmjerno voli i oprašta sve naše grijehe i našu tugu i suze pretvara u radost. Hvala Gospodinu što me je preko Lidije pozvao u Inicijativu „40 dana za život“ da služim svojim bdjenjem pred bolnicom, svjedočim i molim za sve one koji razmišljaju o pobačaju da to ne učine, izaberu život i vjeruju u Božju ljubav i dobrotu. Preporučujem program 'Oprostom oslobođene' svima koji su imali bilo namjerni ili spontani pobačaj jer samo Bog može izliječiti svaku bol i ranu i donijeti svjetlo u svaku tamu.

Čakovčanin Zlatko Krznarić, otac petero djece, je uz svjedočenje govorio o nastanku svog autobiografskog prvijenca „Ti si svjedok – Moj si plač pretvorio u igru“ (2019.) te je desetke knjiga darovao osječkoj Inicijativi kao prilog Večeri dobročinitelja. „Svjedočanstvo mog života s Gospodinom je u knjizi čiji nastanak nisam planirao već je sve potaknuto na neobičan način. Naime, jednoga jutra u sebi sam hrabro postavio pitanje: 'Dragi Bože, što bi ti htio da danas učinim za tebe?' Kroz mene su odmah jasno prostrujale meni tada neshvatljive riječi: 'Piši knjigu!' Odmah sam postavio pitanja kako i o čemu, znajući unaprijed odgovor jer ja to ne mogu, nisam književnik već obični vozač kamiona s par razreda srednje škole, a za pisanje postoje prikladnije načitane i mudrije osobe od mene... a evo, tu je četvrto izdanje koje ne govori o mudrosti koju nemam već o milosti, svim radostima i patnjama“, kazao je Krznarić opisujući iskustva zahvaćanja Božjom ljubavlju kroz molitvu i Božjom blizinom koja mijenja srca, obraća i ispunjava obitelj, donosi blagodati, snagu i nadu, ali i iskustva usporediva s duhovnim poticajem sv. Majke Terezije: „Biti olovka u Božjoj ruci“.