Ispis
Ned16Kol2020

Oproštajna zahvala vikaru Božidaru Nađu

Dekretom o razrješenjima i imenovanjima svećenika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, kojega je izdao nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, dosadašnje službe župnoga vikara u našoj župi Uzvišenja sv. Križa, od 18. kolovoza 2020. je razriješen vlč. Božidar Nađ te imenovan župnim vikarom župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Stoga je u nedjelju (16. kolovoza) na kraju euharistijskih slavlja župnik Ivica Martić zahvalio Nađu za dobru suradnju u životu i pastoralnom radu retfalačke župe te, prisjetivši se svojih kapelanskih dana, kazao kako početci u novoj sredini s novim ljudima budu teži, no uzajamno prihvaćanje i suradljivost ostvaruju dobro te se župnik na vikara mogao osloniti s pouzdanjem u različitim okolnostima tijekom dvogodišnjega suživota. Oproštajnu su župnikovu „zahvalu na svemu dobru što je učinio za našu župnu zajednicu i neka ga prati Božji blagoslov i naša molitva u novoj sredini kamo odlazi“,  župljani potvrdili zahvalnim pljeskom i uzvraćenim smiješkom susretljivom i često nasmijanomu kapelanu (poteklom iz obližnje josipovačke župe Sv. Luke) kojeg su lako prihvatili zbog vedrine i nade koju je crpio i iz duha svojega mladomisničkoga gesla (U nadi protiv svake nade povjerova, Rim 4,18). Župnik je obraćanje zaključio poukom da svi život svoj prepustimo Bogu te u znak zahvale osobno i u ime župe darovao Nađa ručnim satom kako bi, umjesto na mobitel, pogled svraćao na uru. „Hvala župniku za sve, na svakom susretu, svakoj osobi u župi i suradnicima te časnim sestrama. Zahvalnost je sada najprikladnija i hvala svima na zajedničkom suživotu, što ste me pratili i što smo lijepo surađivali protekle dvije godine“, kazao je Nađ. Na poseban način poslije mise u 11 sati, koju je predvodio, gostujući svećenik iz Nove Bukovice u Požeškoj biskupiji, vlč. Mario Matijević, ispred crkve je  podnevni oproštaj održan s djecom i roditeljima, dok je Agica Kalkan, voditeljica „Žive krunice“, uručila kapelanu Božidaru dar te zahvalnu čestitku moliteljica i župljana kazavši da oproštaj ne znači duhovni rastanak jer sve skupa molitva povezuje i prati u poslanju.

Kao i dosadašnji retfalački vikari, Nađ je obogatio živote župljana duhovno i crkveno, a već 18. kolovoza (utorak) dolaze nam novi župni vikari ovogodišnji mladomisnik vlč. Matija Aušić iz slavonskobrodske župe Sv. Dominik Savio te vlč. Mario Žigman, dosadašnji nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih i studentski kapelan Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku koji će i dalje obnašati ovu službu. Primamo ih s radošću i otvorenošću.

Već iduće nedjelje (23. kolovoza) župa će se oprostiti i od sestre Nade Šestak, još jedne marljive radnice na Božjoj njivi, redovnice družbe Sestre naše Gospe. S. Nada je tijekom tri godine svim svojim snagama brinula o našoj župnoj crkvi i prvopričesnicima na čemu joj neizmjerno hvala. S radošću dočekujemo i povratak s. Marije Jerković koja je prije tri godine u našoj župi vršila istu službu. „Kada je riječ o pravom duhovnom pozivu onda nema drame kada nas Crkva i naši poglavari šalju dalje. Kroz ovogodišnje premještaje u našoj župi drago nam je što se ta istina snažno očitovala“, stoji u župnoj obavijesti.

Tekst i fotografija: N. Špoljarić