Ispis
Čet27Kol2020

Oproštajni susret s bivšim retfalačkim vikarom Robertom Djossouom

Nakon boravka u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji misionar vlč. Robert Djossou, od studenog 2017. godine do rujna 2020., vraća se u rodni Benin, u Afriku. Naša župa bila je njegova kuća od 3. travnja 2018. u kojoj je, uz učenje hrvatskoga jezika i kulture, upoznavao pastoralni rad i život župe u službi župnoga vikara koju je obnašao do prije godinu dana.

Potaknut skorašnjim rastankom s Hrvatskom, vlč. Robert je sa zahvalnošću posjetio našu župu 27. kolovoza, u pratnji vlč. Filipa Sertića (našeg bivšeg župnog vikara sada na služi u Vinkovcima) i predvodio večernje euharistijsko slavlje tijekom kojeg je zahvalio za gostoprimstvo te se poslije mise s iskrenim osmijehom srdačno oprostio s pojedincima i volonterima Zajednice „Vjera i svjetlo“ te moliteljima „40 dana za život“. Misu su suslavili Sertić, koji je propovijedao i zahvalio za gostoprimstvo, i naš župnik Ivica Martić, dok je Djossou zahvalio svima te je na svom materinskom jeziku izmolio „Zdravo Mariju“.

Robert Djossou (rođ. 1979.) je nekadašnji stipendista Župe Duha Svetoga u Čepinu koji je u Hrvatsku stigao uz prethodni dogovor nadbiskupa Đure Hranića i mons. Aristide Gonsallo, biskupa Biskupije Porto Novo, a u cilju stjecanja novih pastoralnih iskustava kroz upoznavanje pastoralno-katehetskoga rada te je mjesno učiteljstvo povjereno našemu župniku vlč. Ivici Martiću, dok je suradnja vlč. Roberta ostvarena sa župnim vikarima naše župe te sada s već bivšim župnim vikarom, vlč. Božidarom Nađem od kojeg smo se oprostili 16. kolovoza. Upućeniji u životopis tihog, skromnog i nenametljivog vlč. Roberta, pripadnika manjinskog naroda Goun, podsjetit će da ga je kao šesnaestogodišnjaka krstio hrvatski misionar vlč. Antun Štefan, koji je 18 godina bio misionar u Beninu, a danas nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela. Bitno je to istaći jer su misionari Katoličke Crkve mnogo dobra učinili za Benin, zapadnoafričku zemlju u kojoj je Katolička Crkva organizirana u deset biskupija i nadbiskupija, ima 440 svećenika i više od 900 redovnica i redovnika. Robert Djossou potječe iz Župe Svete obitelji u Adjarri, u biskupiji Porto-Novo gdje djeluju i misionarke Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice sa sjedištem u Osijeku. Vlč. Robert studirao je dvije godine filozofiju, zaređen je 2011. u katedrali Naše Gospe od Bezgrješnog začeća u Porto-Novu. Francuski je jezik službeni u Beninu (ondje govore više od 50 jezika) i vlč. Robert još je za boravka u retfalačkoj župi tečno govorio francuski i stoga je sporazumijevanje sa župljanima bilo teže i jako teško. Dok je boravio u župi Uzvišenja sv. Križa rekao je kako „ljudi u Beninu nemaju puno u materijalnom smislu, ali su sretni i zadovoljni, te je radostan što ga je njegov biskup poslao u Hrvatsku jer ovdje ima puno toga što može naučiti i s tim se iskustvom vratiti u domovinu“. Porto-Novo je od Osijeka udaljen cestovno 7494 kilometra, no putovanje u Afriku moguće je zrakoplovom (Zagreb-Pariz i Pariz-Cotonou) i stoga ne čudi što su mu Retfalčani zaželjeli miran let i radost u apostolatu u njegovoj rodnoj Africi. Nakon službenoga razrješnja službe župnoga vikara Župe sv. Nikole, biskupa, u Sikirevcima (31. kolovoza), vlč. Robert vraća se u svoju matičnu biskupiju Porto-Novo u Beninu. Vjernici u Sikirevcima te iz filijale Jaruge oprostili su od vlč. Roberta 23. kolovoz, a on će po dolasku u Biskupiju Porto-Novo u Beninu preuzeti službu župnoga upravitelja Župe sv. Petra i Pavla u Avegbodiji u dekanatu Aguegues.

Tekst: Nevenka Špoljarić

Fotografija: Darinka Škaro