Uto22Ruj2020

Započela molitva krunice u dvorištima naših obitelji

Uobičajeno je da se župljani zajednički mole u crkvi ili sabrani uz križ, kapelicu, na hodočašću pa i u uličnoj procesiji, ali moliti sa svećenikom u nečijem dvorištu to baš i nije svakodnevica. U našoj župi Uzvišenja sv. Križa 22. rujna je održana prva molitvena večer (utorkom) nazvana „Oko Marije obitelj se skuplja – molitva krunice u dvorištima naših obitelji“.

Molitveni je susret župljana uslijedio nakon večernje mise koju je predvodio Matija Aušić, župni vikar, pozivajući vjernike, osobito štovatelje marijanskih pobožnosti i molitelje ispred kipa Gospe Fatimske u crkvi, da budu dio molitvenoga zajedništva u Kozjačkoj ulici u dvorištu obitelji Renata i Snježane Marijanović. Poziv je ranije na nedjeljnim misama svima nama uputio i župnik Ivica Martić te je prva obitelj prihvatila ugostiti Gospu sa župljanima.

U duhu katoličke gostoljubivosti župljanke i župljane predvođene vikarom Aušićem ispred kućnoga praga u Kozjačkoj ulici dočekali su domaćini te se dvadesetak molitelja sabralo oko kipa Gospe hodočasnice kojeg su na nedjeljnoj misi ponijeli kući za obiteljsku molitvu te su kip za molitvu krunice u dvorištu postavili uz kućni ulaz. Nakon što je domaćin Renato upalio svijeću, Aušić je započeo molitvu, a vjernici su naizmjence izgovarali nakane predmoleći desetice svete krunice. Molitvi se pridružila č. s. Marija Jerković, redovnica Družbe Sestre naše Gospe, i bogoslov Darko Enrih. Izvanredno uz razmatranje radosnih otajstava molilo se na nakane: za sve naše obitelji; sve bračne parove koji mole za dar roditeljstva; za mlade u našoj župi koji lutaju i žele doći na pravi put; za sve bolesne i za osobne nakane. Naposljetku je vikar Aušić izmolio posvetnu molitvu Presvetoj Djevici Mariji preporučujući u zagovor svako dijete, mladića, djevojku, oca obitelji i majku, te predajući našoj Majci odvjetnici svaku redovnicu, redovnika i svećenika.

U župi djeluju molitvene skupine koje mole u crkvenom prostoru, primjerice Živa krunica predmoli otajstva krunice prije večernjih misa, vjernici i čitači nedjeljom krunicu Božanskoga milosrđa. Prvi put tijekom korizme u vrijeme održavanja misa bez naroda u crkvi zbog pandemijskih okolnosti i pridržavanja epidemioloških mjera, župnik i vikar predmolili su u crkvi i s obiteljima, a molitvena sabiranja prenošena su internetski, uživo putem župne facebook poveznice. Župa je nastavila njegovati „kućnu Crkvu“ u velikoj župnoj obitelji te je i nakana molitvenoga sabiranja u obiteljskom dvorištu zajednička pobožnost BDM, rast u vjeri, uzajamno upoznavanje i druženje vjernika. To je posve ostvareno zahvaljujući obitelji Marijanović koja je nakon molitve ugostila prisutne na terasi svojega doma uz bogatu domaću trpezu. Obitelj Marijanović – majka Snježana, otac Renato te djeca Iva (18) i Frane (15) žive svoju katoličku vjeru, a Iva je ministrantica. Iduća zajednička molitva u dvorištu bit će kod obitelji koja želi biti molitveni domaćin, a nedjeljama pod misom u 9 sati preuzima kip Gospe hodočasnice i ona nastavlja svoj hod.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08
  • 09
  • 10