Ispis
Sri30Ruj2020

Susret rasta u vjeri: Božjom riječju do obraćenja i vjere

Drugi katehetski susret rasta u vjeri, nazvan „Katolici, dobro došli kući!“, uz vodstvo našega župljanina prof. dr. Krešimira Šimića održan je 30. rujna (srijeda) u župnoj pastoralnoj dvorani, poslije večernjega euharistijskoga slavlja. Susret je otvoren molitvom koju je predmolio župnik Ivica Martić, a sa župljanima katehezu, namijenjenu mladeži i starijima, poslušao je župni vikar Matija Aušić.

Već u nastupnoj, prvoj katehezi Šimić je najavio kako je smisao sabiranja produbiti osobnu katoličku vjeru u svojevrsnoj „autoevangelizaciji“ vođenoj Božjom riječju i utemeljenoj u duhu nove evangelizacije. Uvodeći u razmatranje potaknuto biblijskim pitanjem, Jahvinim pitanjem čovjeku: 'Što ćeš ti ovdje, Ilija?' (1 Knjiga o kraljevima, 19, 1-18), Šimić je odabrao „trenutak Božjega zahvata u ljudsku povijest“ razloživši kako smisao dosega punine vremena u Kraljevstvu Božjem za svakoga ponaosob znači osobno obraćenje i vjeru, te potraga za odgovorom kreće od metanoje (grč. metanoia). Naime,  uz glagol metanoeo, koji znači obratiti se, promijeniti mišljenje, činiti pokoru, vezan je i pojam metanoja, a u Novom zavjetu označava čovjekov beskompromisan zaokret prema Bogu, odvraćanje od grijeha (i bogova kojima se klanja) i početak novoga života. „Pred nama je zahtjev - obratiti se i vjerovati! Doživjeti metanoju. To znači ne (samo) promijeniti mišljenje, jer 'naše misli nisu naše misli' i mi razmišljamo riječima, već je bit obraćenja u promjeni mentaliteta; dakle ne živjeti kako živi svijet ('niste od svijeta, iako ste iz svijeta') i tu se valja sjetiti, primjerice, obraćenja sv. Pavla, njegova zaokreta prema Isusu Kristu. I poziv Ivana Krstitelja, glas vapijućega u pustinji, je poziv nama na obraćenje, za novo rođenje. U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji: ‘Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!'“ (Mt 3, 1-2). Tu je i Isusov poziv na obraćenje (Mk 1, 15 izrečen je u imperativu, u 2. licu množine). Da bi se obraćenje moglo dogoditi, potrebna je Božja riječ i potrebna je vjera! Koji su imali vjeru, doživljavali su otajstvo Božje ljubavi. A kako će biti vjere, ako nema navjestitelja? Čin vjere nije kakav izvanjski oblik nego čin obraćenja“, naglasio je katehist podsjetivši kako je svojevremeno na HKR-u vjerska (evangelizacijska) emisija T. Ivančića nosila naziv Gospodine, nauči nas moliti! , no kasnije je nazvana Nauči nas, vjerovati!

Pojasnivši stupnjevitost obraćenja od radikalnoga opredjeljenja za Boga do cjeloživotnog mijenjanja ponašanja i mentaliteta koje se ogleda u odvraćanju od grijeha i okretanja k živomu Bogu, Šimić je posvjedočio kako je milost darovana nam od Boga - moći vjerovati, istaknuvši važnost pomnoga čitanja, pomišljanja Božje riječi u Svetomu pismu. Podsjetivši na sv. Jeronima (2020. protiče 1600 godina od njegove smrti), prevoditelja Svetog pisma na latinski (Vulgata) koji je rekao: Nepoznavanje Svetoga pisma, nepoznavanje je Krista, Šimić je napomenuo da vjera dolazi po Riječi te je potaknuo zajedničko razmatranje redaka 19. poglavlja Prve knjige o kraljevima, najprije približivši povijesni i biblijski kontekst (Ilija na Horebu) događaja. „Riječ nam je dana da bismo 'otvorili' oči i susreli Uskrsloga. U tom susretu više nismo 'od ovoga svijeta'. Dopustimo da Riječ u nama (meni) budi ljubav prema Bogu, da Duh ljubavi tumači Riječ… Izvanjski događaj ne dovodi do čina vjere. Vjera otvara (unutarnje) oči. U ovomu poglavlju učimo gledati svijet očima Božjim. Bog se u šapatu objavljuje, pita i pitanje u čovjeku odjekuje: 'Što ćeš ti ovdje?' Ovim pitanjem uđimo u molitvu, ali ne u naučenu već u molitvu potaknutu riječju Božjom i suobličeni s njom“, kazao je Šimić naposljetku.

Susret je otvoren molitvom koju je predmolio župnik Ivica Martić, a sa župljanima katehezu, namijenjenu mladeži i starijima, poslušao je župni vikar Matija Aušić.

Tekst i fotografija: N. Špoljarić