Ispis
Pet8Sij2021

Uz nadbiskupijski Dan molitve i pokore

Klanjanje, mise, pobožnosti i djela ljubavi za stradale u potresu i oboljele

Župljani, župne skupine, svećenici i redovnice u našoj župi Uzvišenja sv. Križa odazvali su se pozivu đakovačko-osječkoga nadbiskupa mons. Đure Hranića i na spomendan BDM od Brze pomoći, 8. siječnja u župnoj smo crkvi cjelodnevno molili uz izložen Presveti Oltarski sakrament sudjelujući u duhovnom zajedništvu nadbiskupijskoga Dana molitve i pokore za smirenje i prestanak pandemije i za žrtve potresa.

Klanjanju je prethodila jutarnja misa predvođena župnikom Ivicom Martićem, dok je večernju misu predslavio župni vikar Mario Žigman, a propovijedao vikar Matija Aušić. Svećenici su naposljetku misa pozvali sve nas da duhovno udomimo obitelj stradalu u potresu ili „usvojimo“ oboljelu osobu tako što ćemo ih svakodnevno i nadalje pratiti u osobnoj molitvi i djelima ljubavi.

„Pozvani smo ljubiti jedni druge. Ruši li se cijeli svijet, u životu svojih bližnjih vidimo Božju blizinu; naše su kuće, obitelji domovina proslavili novo rođenje, Božjega Sina, Božić, a novo rođenje istinski se mora roditi iz unutarnjega raspoloženja i otvorenosti u mjeri koliko smo spremni primiti Isusa Krista. Često smo promatrači, no nastojmo biti sudionici! Evo, večeras smo pozvani sudjelovati, biti udomitelj(i) i udomiti svaku obitelj, „posvojiti“ potrebitoga zdravlja. Neka svatko od nas udomi jednu obitelj i duhovno iskaže ljubav. U tome nas pratila zagovornica naša Majka, zaštitnica zemlje i neba“, kazao je propovjednik Aušić. 

Nakon jutarnje mise u cjelodnevnomu klanjanju sudjelovali su: redovnice Sestre Naše Gospe, župna Zajednica sv. Marte, liturgijski čitači, svećenici, molitveni pokret Živa krunica, župni Caritas, zajednica Milosrdni Otac, zajednica bračnih parova, župna zajednica i zbor mladih te mješoviti zbor. Dan molitve i pokore protekao je u znaku zajedništva sa cijelom Đakovačko-osječkom nadbiskupijom jer je korištena homilitetsko-liturgijsko-molitvena građu koju je za ovaj dan priredio preč. Ivan Lenić, slavonsko-brodski župnik Župe i svetišta Gospe Brze Pomoći. U molitvi vjernika sabrani su molili Oca da „podupre Marijinim zagovorom naš hrvatski narod i domovinu u sadašnjim vremenima krize i aktualne pandemije“ te za pomoć svim oboljelima od koronavirusa i onima koji im požrtvovno služe, zazivajući Boga Oca da „smiri i zaustavi šireću zarazu, vrati dane mirnoga i spokojnoga življenja“.

Odaziv vjernika na čašćenje Presvetoga i upućene molitvene nakane pobožnih u crkvenom je prostoru (u crkvi, dvorani i ispred crkve) bio u skladu s epidemiološkim mjerama i važećim ograničenjima sabiranja te dio župne zajednice u ovim izvanrednim okolnostima pridružio duhovnom zajedništvu moleći iz svojih domova u obitelji i pojedinačno. Klanjanjem, molitvom, postom, pokorom, darovima i moleći BDM Brze Pomoći pred kipom Gospe Fatimske u crkvi i sudjelovanjem na misi župljani su izrazili kršćansku solidarnost sa stradalima i oboljelima, ali i medicinskom osoblju te sa svima koji volonterski i radom pomažu obnovu života. Uz duhovnu potporu potrebitima, naša župa prikuplja za stradale u potresu novčana sredstva. Djela kršćanske ljubavi ne prestaju završetkom slavlja Gospina spomendana. Prilozi koje prikuplja župa od 29. prosinca, kada je započela prva večernja molitva krunice za stradale, mogu se uplatiti i na račun (PBZ HR04 2340 0091 1108 06327, uz naznaku „za stradale od potresa“, Župa Uzvišenja sv. Križa, Žumberačka 53, Osijek) jer nakana je prikupiti novac za obnovu bar jedne kuće stradale u potresu na Banovini.

Tekst i fotografija: N. Špoljarić