Ispis
Ned30Svi2021

Presveto Trojstvo je živa nebeska vatra

„I mi se danas trudimo što bolje pojasniti vjernom narodu tajnu Presvetoga Trojstva i svima onima koji bi ga bolje željeli shvatiti. Nikad' nećemo u potpunsti u tome uspjeti. Možemo stvoriti neku sliku, donijeti kakvu dobru usporedbu ili napraviti paralelu koja će nam barem donekle  osvijetliti stvarno značenje Presvetoga Trojstva. Izvjesni profesor je ovako objasnio svojim učenicima: 'Mislim da je Presveto Trojstvo kao vatra.

Vatru sačinjavaju oganj, plamen i dim. Oganj bi bio Otac, plamen bi bio Sin, a dim bi bio Duh Sveti. Tri akcije u jednoj vatri, a ipak nisu tri vatre nego jedna. Kao što se iz ognja rađa plamen, a iz jedinstva ognja i plamena izlazi dim, tako se iz Oca rađa Sin, a iz Oca i Sina izlazi Duh Sveti. A tamo gdje je oganj, tu su i plamen i dim, odnosno tamo gdje je Otac, tamo su i Sin i Duh Sveti. A tamo gdje je Duh Sveti, tu su i Otac i Sin. Ta kaže li i naša narodna izreka: 'Gdje ima i dima, ima i vatre.' Uvijek jedna vatra u tri djelovanja. Vatra je jedinstvo ognja, plamena i dima koji se međusobno prožimaju i, upravo tim prožimanjem, stvaraju toplinu i život. Čovjek, da bi na hladnoći ostao na životu, primiče se vatri i toplini. Da nema topline i vatre, sve bi bilo hladno i ne bi bilo života na zemlji!' Presveto Trojstvo je je vječna nebeska vatra koja prožima zemlju, vodu, sva bića i sav svemir. Kroz rađanje Sina od Oca i Duha Svetoga po Ocu i po Sinu, rađa se novi svijet, novi život ili novi životi kojih mi ljudi, možda, nismo ni svjesni. Presveto Trojstvo je živa nebeska vatra, živa akcija, neprestano rađanje i djelovanje u cijelom svemiru. Presveto Trojstvo stvara, obnavlja, protječe, unosi svježinu, donosi novost, ulijeva radost, vraća snagu, učvršćuje vjeru, obraća dušu, obogaćuje čovječanstvo, uskrsava mrtve, poziva u vječnost svakog čovjeka jer želi da se čovjek u Presvetom Trojstvu vječno raduje i živi“, razmatrao je župni vikar Matija Aušić o otajstvu Presvetoga Trojstva u propovijedi tijekom večernjih euharistijskih slavlja u nedjelju (30. svibnja) na svetkovinu Presvetoga Trojstva. Večernjem je slavlju (u 18.30) prethodila pobožnost krunice, a misu je liturgijskim pjevanjem pratio župni zbor.

Svetkovanjem Presvetoga Trojstva slavimo temeljnu istinu vjere o Bogu koji je, kako Katekizam Katoličke Crkve kaže, „jedan u trima božanskim osobama: Ocu, Sinu i Duhu Svetomu“. Propovjednik Aušić promišljao je u propovijedi o otajstvu (tajni) Presvetog Trojstva, kazavši: „Kroz Boga Oca shvaćamo tko smo i od koga dolazimo, komu pripadamo i kamo idemo. Kroz Sina spoznajemo kako živjeti. A Duh Sveti nam daje volju za sve što što nam dano izvršiti. Već od prvih redaka knjige Postanka slušamo kako veli Bog: ' Načinimo čovjeka.' Slušamo kako se Bog predstavlja u množini. Isus govori kako su on i Otac jedno i kako će nam poslati Duha branitelja.“ Propovijed je uz razmatranja liturgijskih čitanja (Mt 28, 19-20) i poticajni primjer neustrašivog misijskog djelovanja Crkve, počev od apostola do današnjih misionara koji mučenički pogibaju za Oca i Sina i Duha Svetoga, Aušić zaključio riječima i molitvom: „ Krist je danas zajamčio svojim apostolima da je s njima u sve dane do svršetka svijeta. To znači da je i Otac s njima, i Duh Sveti. Nema moćnije zaštite ni na nebu ni na zemlji. Biti pod okriljem Presvetoga Trojstva najveći je privilegij koji možemo imati“ Tko je kršten u ime Oca i Sina i Duha Svetoga primio je neizrecivu snagu i potporu za cijeli život…. Presveto Trojstvo, ostani s nama u sve dane do svršetka svijeta! I pomozi nam da i mi ostanemo s tobom i tebi vjerni u sve dane do svršetka svoga života! I daj da jednoga dana budemo zauvijek sjedinjeni u vječnoj radosti!“

Priredila: N. Špoljarić