Pon12Pro2016

Mladi župe Uzvišenja svetog Križa iz Osijeka prošli i treću katehezu

Riječima iz evanđelja „Gospodine, nauči nas moliti“ krenuli smo s trećom katehezom kao pripremom za Susret u Vukovaru, "Molitva je nada".

Već kod prvog pitanja počela se stvarati nesigurnost pri izgovaranju odgovora, budući da svatko od nas zna kako moliti, ali uvijek se pitamo je li taj način dobar i hoće li Gospodin razumjeti našu molitvu. Duhovnik Almaši podijelio nam je  papiriće na koje smo trebali napisati jednu rečenicu molitve. Ta početna nesigurnost se stvorila jer većina nas u glavi ima osjećaj da svaka molitva mora početi isto, no molitve su stavljene na papir u različitim stilovima.

U nastavku smo trebali pročitati napisane molitve svi u isti glas. Nakon pročitanog shvatili smo kako teško razumijemo jedni druge. Duhovnik nam je pojasnio kako ponekad u našim glavama molitve izgledaju tako. Kao tekstovi koje učimo napamet samo zato da se izreknu, a za pravu molitvu treba samo posvetiti vrijeme i ne ju izgovarati 'u prolazu', samo da bude izgovorena. Nadalje potaknuo nas je da se zapitamo tražimo li uvijek nešto od Boga u molitvama i postoje li trenutci kada mu se zahvaljujemo na tome što je prošao još jedan dan s Njime.

 


Zatim smo dobili papire s napisanim vrstama molitve. Proučavali smo svaku od njih te dobili zadatak. Bilo je potrebno napraviti grb s 5 polja, a u svako polje ucrtati simbol jednog trenutka u našim životima kada smo bili u potrebi, kada smo bili sretni zbog nekog događaja, kada se Bog na čudesan način očitovao u našem životu, kada su naši bližnji bili u potrebi te kada smo se osjećali ružno zbog loše stvari koje smo učinili.

 

 

Nakon nacrtanog, međusobno smo si objašnjavali značenje pojedinog simbola koji stoji za pojedine trenutke i vrste molitava u našemu životu. Shvatili smo da je najlakše bilo staviti simbol za prozbenu molitvu. Na kraju nam je velečasni Almaši rekao nekoliko motivirajućih riječi. Svakako smo mogli zaključiti kako često molimo za neke stvari koje nas muče i koje su u bližoj budućnosti, a manje za one koje su dalje ili nas ne pritišću toliko. Često zbog toga mislimo da su nam molitve čista nabrajanja, no savjetovao nas je da to ne smanji našu nadu ili količinu molitve, nego da više pažnje posvetimo tome što molimo.

 

 

 

 

 

 

Ivan Speranda

Izvor: Susret hrvatske katoličke mladeži